Pirot - Mali Jerusalim

Novi biser Malog Jerusalima! Hram pod vedrim nebom, posle više decenija, dobio prve ikone!

Crkva Svetog Ilije u ataru sela Crvenčevo, koja je decenijama bila potpuno zaboravljena, a po nezvaničnim podacima i svedočenjima sveštenih lica, potiče iz 15. veka, iako je bez krova koji treba tek da se postavi jer se stari urušio pre više decenija, dobila je prve ikone, zahvaljujući preduzimljivim meštanima ovog sela, koji ne daju svoju svetinju.

Ova crkva je bila potpuno urasla u pravu šumu, ali je zahvaljujući nekolicini preduzimljivih meštana sela, Dušanu Živkoviću i Stefanu Lazareviću, crkva očišćena od korova, posečena je prava šuma koja je bila izrasla u i oko crkve, uređena okolina crkve, a ovih dana je u svetinju uneta i prva ikona, kaže za PV Dušan Živković, inicijator obnove ove svetinje, a što su podržali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji su blagoslovili čitavu inicijativu.

Iako crkva nema krov, već je u pravom smislu te reči – svetinja pod vedrim nebom, meštani su već uneli prve ikone, koje su zaštićene od dejstva vremenskih (ne)prilika, kako bi žitelji ovog sela mogli da posećuju ovu svetinju, pomole se Bogu.

-Prilikom seče drveća koja su bila svuda, jedno drvo, koje se nalazi odmah pored crkve, bilo je u obliku krsta. Naime, njegovo stablo, neodoljivo podseća na krst, sa jasnim obrisima i oblikom krsta-kaže Živković i dodaje da će to stablo dodatno obraditi i izrezbariti u obliku krsta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker