Lokalna samouprava

“Ponosna kartica” za porodice sa troje i više dece

Grad Pirot je, nedavno, potpisao ugovor o pristupanju u članstvo čačanskog Udruženja “Pokret za decu tri +” na osnovu kojeg će porodice sa troje i više dece ostvarivati određene benefite prilikom plaćanja usluga i kupovine određenih proizvoda. Ukupno 27 lokalnih samouprava u Srbiji podržalo je ovaj projekat. Obaveza lokalnih samouprva je plaćanje godišnje članarine koja iznosi 6 dinara po glavi stanovnika a preko 400 porodica u Pirotu ostvariće pravo na povoljnosti prilikom plaćanja.  Svečana apodela “Ponosnih kartica” planirana je za 9. februar. 

Privredni i pravni subjekti u gradu su upoznati sa projektom i upućen im je poziv da potpišu ugovore o poslovno – tehničkoj saradnji,  kaže Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada. Prema njenim rečima odličan je odziv privrednika koji podržavaju ideju o olakšicama za porodice sa troje i više dece. Već je potpisano 34 ugovora  u Pirotu a na nivou Republike ugovori su potpisaani sa preko dve i po hiljade  privrednih subjekata.

Benefiti su umanjenje  računa, odnosno cena  proizvoda i usluga o kojima će porodice koje ispunjavaju osnovne kriterijume biti detaljno obaveštene. Na svečanosti, koja će biti organizovana 9. februara, porodicama će biti podeljene  “Ponosne kartice” koje će glasiti na ime majke, sa kojima će ostvarivati popuste. Već od marta će građanima biti dostupna i mobilna aplikacija “Tri plus”. “Ovo je još jedna populaciona mera koju je grad Pirot doneo u cilju poboljšanja položaja porodica sa više dece, jer će omogućiti kupovinu po nižim cenama i plaćanje brojnih usluga sa popustom I da ovim porodicama  olakšamo život I da podstaknemo rađanje” – rekla je Milena Dimitrijević.

Nadica Adamović, šefica Odseka društvene brige o deci podsetila je da se zahtevi podnose do 31. januara ali će prijavljivanje biti moguće tokom cele godine. Zahtevi se preuzimaju na sajtu grada i u Uslužnom centru na šalterima Društvene brige o deci. Uz uredno popunjen zahtev podnosi se i saglasnost na obradu ličnih podataka i lična karta majke uz uslov da podnosilac    zahteva živi na teritoriji grada Pirota  i da je  bar jedno dete iz porodice mlađe od 18 godina. Do sada je podneto oko 200 zahteva a prema evidenciji Odseka društvene brige o deci preko 400 porodica u Pirotu  može ostvariti ovo pravo i dobiti “Ponosnu karticu”.

Kako je istakla Nadica Adamović, šefica Odseka društvene brige o deci i iz ove službe će pozivati roditelje koji ispunjavaju uslove da dođu i prijave se kako bi imali određene benefite  i olakšice u narednom periodu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker