Lokalna samouprava

Počinje čišćenje i sanacija kanala i reka u cilju odbrane od poplava na teritoriji Pirota

Januarske polave nedvosmisleno su pokazale koja su to najkritičnija mesta na teritoriji grada Pirota na kojima treba preduzeti odgovarajuće mere kako bi se, usled obilnijih padavina, rizik od poplava sveo na najmanju meru. Za održavanje i čišćenja kanala i reka iz budžeta grada izdvojeno je ove godine četiri miliona dinara. Ovih dana završena je procedura oko izbora izvođača radova. Kako je rekao Pirotskim vestima, Sreten Savov, član Gradskog veća i koordinator Štaba za vanredne situacije grada Pirota početkom iduće nedelje Preduzeće “Erozija” iz Niša biće uvedeno u posao.

“Sklopili smo ugovor sa Preduzećem “Erozija” Niš i očekujem da početkom iduće nedelje počnu radovi na čišćenju i uređenju deonica koje smo predvideli planom za 2021. godinu. Radi se o područjima koja su bila najviše ugrožena u januarskim poplavama. Radiće se od regionalnog puta Pirot – Dimitrovgrad, kanal Rogoz, do ulaska u samo naselje Rogoz u dužini od oko 630 metara. Zatim od mosta kod “Rasadnika”, takođe Rogoz, saniraće se oštećeni delovi bedema i čistiće se ispod mosta da bi se omogućio bolji protok. Radovi se nastavlja ka ulivu Rasničke reke u Bistricu, kao i od ovog ušća do Tvrđave “Kale”. To su najbitnija, prioritetna, mesta u zaštiti od poplava i na njima je najviše nanosa zemlje, šljunka, peska, ali i smeća” – kaže Savov.

Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja juna, čija je vrednost nešto manje od četiri miliona dinara. Savov je uputio apel građanima, koji se suočavaju sa problemima manjeg obima kada je reč o poplavama, da se prijave za izvođenje javnih radova koje finansira grad. Tim povodom naveo je primer Kosturske reke u delu naselja prema Barje Čifliku gde mehanizacija ne može da interveniše zbog specifičnosti terena, ali se angažovanjem ljudstva značajan deo posla može uraditi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker