Gradska hronika

Počelo prijavljivanje penzionera za besplatan oporavak u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objavio je ovih dana konkurs za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju u banjama. Pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija penzija ne prelazi iznos od 37.809 dinara i koji osim penzije nemaju druga lična primanja. Kako se navodi u saopštenju Fonda PIO konkurs je otvoren do 2. marta.

Najjednostavniji i najsigurniji način konkurisanja za besplatnu rehabilitaciju u banjama jeste da penzioneri to učine preko svojih udruženja koja su, odmah posle objavljivanja konkursa, preduzela odgovarajuće mere da pomognu svojim članovima. Ovo je tradicionalna akcija koja se svake godine realizuje u ovo vreme kaže, Jovan Nikolić, predsednik Gradske organizacije penzionera Pirot i očekuje da će i ovog puta sav posao valjano biti završen.

“Sva udruženja penzionera mogu da uzmu obrasce za prijavu u nadležnoj filijali Fonda PIO kojoj pripadaju i na najbolji način servisiraju penzionerima tu vrstu aktivnosti. Konkurs je objavljen u petak i već danas smo kontaktirali PIO fond i dobili, doduše, relativno mali broj obrazaca koje će penzioneri popuniti da bi se do 2. marta, kada je poslednji dan za prijavu, sve blagovremeno završilo. U međuvremeu su i praznici pa ćemo nekoliko dana izgubiti i postoji mogućnost da se posle napravi mala gužva. Na sednici Nadzornog i Izvršnog odbora mi smo to uzeli u obzir pa ćemo svim penzionerima, koji sticajem okolnosti ne mogu da dođu, telefonom javiti i otići lično do njih da oni popune obrazac, mi to obradimo i tako izađemo ljudima u susret, da to bude kako valja, i da se ne prave nepotrebne gužve” – rekao je Nikolić.

Uz prijavu je potrebno podneti penzijski ček za januar, ličnu kartu na uvid, dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo), popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021. i 2022. i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje, navodi se u saopštenju.

Jovan Nikolić, predsednik GOP- a Pirot je dodao da se svi popunjeni obrasci predaju nadležnoj filijali fonda PIO gde se proverava ispravnost unetih podataka, zatim sledi rangiranje prijavljenih na osnovu više kriterijuma koji se sagledavaju i objavljuje rang lista. Ukoliko ima prigovora rok za podnoženje žalbi je nedelju dana.

Penzioneri sa Kosova i Metohije sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije Kosova i Metohije, prijave treba da podnesu najbližoj filijali Fonda PIO.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker