Obrazovanje

Počelo drugo polugođe, rad u školama prema modelu od 1. septembra 2020.

Danas je počelo drugo polugođe u osnovnim i srednjim školama. Kao što je poznato, nastava će se odvijati prema uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je primenjivano od 1. septembra prošle godine. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu će pohađati svakodnevno u školi, u manjim grupama, dok će stariji osnovci raditi naizmenično, u školi i na daljinu. Srednjoškolci će jednu nedelju ići u školu, a zatim nedelju dana učiti na daljinu. U pirotskoj Gimnaziji nastava u drugom polugođu počela je u skladu sa datim uputstvom i uz primenu maksimalnih mera prevencije od širenja korona virusa kaže direktorka, Ivana Kostadinović.

“Za vreme zimskog raspusta dezinfikovali smo sve prostorije u školi. Najveći deo posla završilo je naše pomoćno osoblje, a pred sam polazak učenika, u petak, kompletna dezinfekcija škole urađena je od strane Zavoda za javno zdravlje iz Pirota. Potpuno spremni smo dočekali naše učenike jutros. Počelo je po kombinovanoj metodi, što znači da je jedan deo odeljenja na onlajn nastavi, i sada je to velika prednost u odnosu na početak prvog polugodišta kada smo bili manje obučeni i spremni za odgovarajuću nastavnu platformu. I đaci i profesori sada imaju iskustvo i sve to krenulo je nesmetano. Znači, nije samo postavljanje materijala na nastavnoj platformi već je čas u realnom vremenu sa grupom koja je u školi i u isto vreme taj čas slušaju i učenici koji su kod kuće, odnosno, koji su po rasporedu onlajn. To je velika ušteda profesorima, ne ponavljaju to isto kada se vrate kući toj grupi, a i učenici bolje prate jer imaju kontakt sa svojim školskim drugovima koji su u učionici”- kaže direktorka Kostadinović.

Direktorka Gimnazije u Pirotu, Ivana Kostadinović, kaže da u Školi postoji nekoliko odeljenja koja su sama po sebi grupa i ta odeljenja su nastavu pohađala redovno, bez pauze, uz saglasnost roditelja. Ono što se primećuje jeste da je uspeh tih odeljenja na kraju prvog polugodišta bio mnogo bolji od uspeha onih odeljenja koja su imala pauzu. Bez obzira što su i profesori i učenici kvalitetno radili prema zadatoj nastavnoj platformi, živu reč profesora, učenika, atmosferu u učionici, međusobni pogled i reagovanje prilikom nastave i ispitivanja ništa ne može da zameni. Kostadinovićeva očekuje da će sadašnja situacija uskoro biti prošlost i da će se nastava u školama odvijati kao i ranije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker