Gradska hronika

Planinarka iz Pirota osvojila Triglav

Planinarka iz Pirota Jasmina Vidanović, sa grupom planinara iz Niša osvojila je ovih dana najviši vrh nekadašnje SFRJ Triglav u Sloveniji, na 2.864 metara nadmorske visine.

Kako je Pirotskim vestima kazala Vidanovićeva, uspon na Triglav je organizovan sa lokacije Pokljuke, a trajao je dva dana, s obzirom da je reč o veoma zahtevnom planinskom vrhu.
-Uspon ka Triglavu je organizovan od Pokljuke, preko Vodnikovog doma na Velom polju i Konjskog sedla do Kredarice, gde smo prenoćili. Drugog dana su popeli Triglav, onda preko Triglavskog doma Planika i Dome na Doliču, pa usponom preko Hribarice došli do doline triglavskih jezera i spustili se na Dom kod triglavskih jezera. Trećeg dana preko doma na planini Jezero i Dednog polja sišli su na planinu Blato. Uspon do doma Planika, trajao je od 9,30 do 19 sati. ujutro u sedam sati krenuli smo na završni uspon. Uspon do Vodikovog doma je uglavnom, kroz četinarsku šumu konstantan ali ne tako naporan. Od Vodnikovog doma do Planike jeste bilo naprono i tu sam se prvi put na pojedinim mestima srela sa sajlama i klinovima. Sutrašnju uspon od Planike do Triglava peli smo konstantno uz pomoć sajli i klinova. Staze je maksimalno obezbeđena ali je koncentacija neophodna. U grupi je bilo još sedam planinara iz Niša. planinara, petoro iz PK Suva planina i dva planinara iz PK Železnčar Nakon silaska sa planine Blato uživali smo u lepotama Bohinjskog i Bledskog jezera-kaže Vidanovićeva i dodaje da su tokom poduhvata planinari mogli da uživaju i u neverovatnom prizoru jer su u jednom momentu videli divokoze.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker