Sport

Pirotski planinari spremaju se za pohod na Krov Evrope – vrh Elbrus na Kavkazu

Pirotski planinari, otac i sin Miodrag i Milan Stanković počeli su sa pripremama za osvajanje Krova Evrope – najvišeg vrha Evrope i Rusije Elbrusa, koji se nalazi na 5.642 metara nadmorske visine. Reč je zapravo o ugašenom vulkanu koji je deo masiva Kavkaza. Pripeme za osvajanje ovog vrha Stankovići su počeli ovog vikenda i to osvajanjem Midžora, najvišeg vrha srpskog dela Stare planine.

Oni su u nedelju zajedno sa dugogodišnjim planinarom iz Planinarskog kluba Vidlič Robertom Ilićem, jednim od retkih Piroćanaca koji ima iskustva u penjanju na vrhove od preko 4.000 metara nadmorske visine, simulirali uslove koji će ih čekati tokom finalnog uspona na Elbrus – hodanje u navezi, uz pomoć pune alpinističke opreme, korišćenje dereza, cepina i druge alpinističke opreme.

Milan Stanković je učenik osmog razreda OŠ “8. septembar”. Sa svega 14 godina on je osvojio gotovo sve vrhove Balkana, a inače je brilijantni đak, sa 14 nagrada na republičkim takmičenjima iz različitih predmeta.

Stankovići na Midžoru-foto Robert Ilić

-Ovog vikenda smo simulirali uslove slične onim koji će ih očekivati poslednjeg dana uspona na Elbrus, korišćenjem kompletne alpinističke opreme. Cela porodica Stanković se aktivno bavi sportom, posebno planinarenjem, tako da su i Milan i Miodrag u vrlo dobroj formi. Do kraja priprema očekuje nas još nekoliko uspona, a trudićemo se da organizujemo i uspon na Musalu u Bugarskoj, koja važi za veoma surovu planinu u zimskim uslovima. Reč je zaista o velikom poduhvatu, koji traje četrnaest dana, tako da će pripreme trajati sve do jula meseca, kada je i zakazan uspon na Elbrus-kazao je za Pirotske vesti Robert Ilić, iz Planinarskog kluba Vidlič, jedan od svega nekoliko pirotskih visokogoraca. Jedini Piroćanac koji je osvojio ovaj vrh je počasni predsednik Planinarskog kluba Vidlič, Vojislav Panajotović, davne 1990. godine kada su u pohodu učestvovala trojica Piroćanaca, ali se na vrh popeo jedino Panajotović.

Milan i Miodrag Stanković

Ilić ističe da se cela porodica Stanković bavi planinarenjem.

-Posebno je interesantno da Milanov mlađi brat Dimitrije, sa svega sedam godina, ima već osvojena dva od tri najveća vrha Balkana, Vihren i Musalu u susednoj Bugarskoj-navodi Ilić.

Četrnaestogodišnji Milan, koji inače trenira i vaterpolo, kaže da je uspon na Midžor trajao oko tri i po sata.

-Nije bilo teško, ali je dobro za početak priprema za veoma naporan uspon koji nas očekuje jula meseca. To je zaista veliki izazov za nas zbog čega nas narednih meseci očekuju i naporne pripreme-kaže Milan.

tekst i foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker