Gradska hronika

Pirotski planinari osvojili Musalu

Šestočlana ekipa  Planinarskog kluba “Vidlič” Pirot,  juče je  u izuzetno teškim zimskim uslovima opsvojila najviši vrh Balkana, Musalu  koji se nalazi na 2.925 metara nadmorske visine na planini Rila u Bugarskoj.  Ovo je, prema rečima licenciranog vodiča PK “Vidlič” Slobodana Mledenovića, prva ozbiljna akcija u 2024. godini od  6 planiranih inostranih akcija. Pohod osvajanja Musale pratili su teški vremenski uslovi sa kojima su se  pirotski planinari uspešno izborili.  Cilj je zajednički ostvaren u saradnji sa PK Mosor iz Niša.

Mladenović ističe da su  na putu do cilja planinari imali nekoliko ozbiljnih izazova.  “Da bismo osvojili ovaj vrh morali smo da savladamo nekoliko problema, od velikog snega od preko metar i po, magle i temperature koja je bila preko -15 stepeni, klizavog terene kod finalnog uspona koji ide uz sajlu i grčeva koje su imali pojedini članovi. Sve to se isplatilo na samom vrhu gde nas je sačekao prelep pogled, vedro nebo i jarko, zubato sunce. To je nešto u čemu mi uživamo i što nas ispunjava. Ovo će definitivno biti dan za pamćenje” –  kaže, Slobodan Mladenović.

Osvajanje Musale za pirotske planinare bila je još jedna priprema za ozbiljne akcije koje ih očekuju do kraja godine u Crnoj Gori, Austriji, Sloveniji i Italiji.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker