Korona virus

Pirotski okrug: 60 POZITIVNIH. Najviše u Pirotu – 25, Babušnici 23, Beloj Palanci 10 i Dimitrovgradu – 2

Na današnji dan registrovano je ukupno 60 POZITIVNIH lica sa područja okruga (na PCR testu 20 pozitivnih i na antigenskom 30 pozitivnih (Pirot 25, Dimitrovgrad 2, Bela Palanka 10 i DZ Babušnica 23). Danas, 25.11.2020. poslato je 43 uzoraka na PCR test u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu.

Od 02. do 24. novembra 2020. god. uzorkovana su  682  brisa na PCR od kojih je 351 POZITIVAN (212 iz Pirota, 96 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 5 iz Babušnice), što predstavlja 51,5% pozitivnosti i nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH (zbog postojanja velikog broja asimptomatskih slučajeva, zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, kao i da se mali broj obolelih testira ).

Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (952 lica su u izolaciji). Danas je naložena mera kućne izolacije za 110 lica, a ukinuta za 27 (potvrđeni i njihovi kontakti). Povećava se broj pregleda u COVID ambulantama: u DZ Pirot juče je obavljeno 235 pregleda, u Dimitovgradu 84, u DZ Babušnica 54 i u DZ Bela Palanka 38 pregleda.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih PCR i antigenskim testom  do danas laboratorijski su potvrđene 852 osobe: u Pirotu 511, Babušnici  71, Beloj Palanci 147; Dimitrovgradu 123. Od početka epidemije do danas registrovano je 31 umrlo lice sa područja okruga.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici procenjuje se kao  VANREDNA ali STABILNA, u Pirotu kao izrazito NEPOVOLJNA koja prelazi u VANREDNU sa tendencom pogoršanja.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 9  bolesnika sa pneumonijom (1 iz Dimitrovgrada, 7 iz Pirota i 1 iz Babušnice). U Kliničkom centru Niš leči se UKUPNO 24 bolesnika sa područja našeg okruga i to: 10 bolesnika  iz Pirota, 9 iz Dimitrovgrada, 4 iz Bele Palanke i 1 iz Babušnice.

  INTENZITET VIRUSA JE VRLO VISOK !!! U NAREDNE DVE NEDELJE OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH. STROGO POŠTUJTE SVE PREVENTIVNE MERE.

  ZZJZ Pirot je uputio predlog za proglašenje vanredne situacije Štabu za vanredne situacije grada   Pirota

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker