Lokalna samouprava

Pirotska peglana, pirotski kačkavalj, a sada i vrhunsko pirotsko vino Vinarije Savić

Pirot je svoju gastronomsku turističku ponudu, po kojoj je naš grad poznat širom zemlje, čak i u inostranstvu, nakon pirotske peglane kobasice, pirotskog kačkavalja, upotpunio i lokalnim vinom visokog kvaliteta. Lokalno vino je nešto što svaka ozbiljna turistička sredima jednostavno mora imati, pored ostalih gastronomskih đakonija, u našem slučaju peglane, kačkavalja, roštilja.

 

vinarija savić pirot

Da je Pirot zaista dobio vrhunsko lokalno vino dokaz su i čak tri priznanja koja je na ovogodišnjem međunarodnom Novosadskom sajmu Vinarija Savić dobila vina Vinarije Savić.

Marjan Savić, Vinarija Savić

-Ja se nadam da će bogata gastronomska ponuda Pirota, preko peglane kobasice, sireva, kačkavalja, sada biti zaokružena i jednim dobrim lokalnim vinom, tako da će posetioci koji budu došli ili prolaze kroz Pirot moći da probaju jedno prijatno lokalno vino-kaže Marjan Savić, vlasnik Vinarije Savić i dodaje da su ocenjivači ove elitne manifestacije zlatnu medalju dodelili belom vinu – sovinjon, berba 2019. a srebrnu medalju dobilo je vino barik “Odom” iz 2018. godine. Vinarija Savić dobila je i posebnu plaketu za kvalitet proizvoda.

Pirot – gastronomski dragulj Srbije

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da su nagrade proizvođačima pirotske peglane kobasice i vina na ovogodišnjem Novosadskom sajmu još jedna potvrda da naš grad ne bez razloga nosi laskavu titulu gastronomske prestonice i gastronomskog dragulja Srbije.

-Pirot je dobitnik i prestižne EDEN nagrade “Izuzetne destinacije Evrope”, upravo za oblast gastronomije-kazao je Zlatkov Pirotskim vestima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker