“Kvo”, “Te”, “Eve”, “Odom” – vina iz prve pirotske vinarije – Vinarije “Savić”

Otac i sin – Marjan i Milan Savić, odlučili su pre dve godine da nastave porodičnu tradiciju proizvodnje vina i pokrenuli prvu privatnu registrovanu vinariju u pirotskom kraju – Vinariju “Savić”. Proizvodi ove pirotske vinarije već se mogu naći u svim ugostiteljskim objektima u gradu, a tražnja je sve veća van lokalnog tržišta pa je u planu i povećanje proizvodnih kapaciteta narednih godina, kažu Savići. Vina iz Vinarije “Savić” jedinstvena su i po nazivima – “Quo”, “Te”, “Eve”, “Odom”, omiljenim rečima u svakodnevnoj komunikaciji na pirotskom govoru.

-Vinarija “Savić” je krenula sa radom pre dve godine, tačnije decembra 2017. godine. Motivi su nam bili da svoj dugogodišnji hobi prevedemo u zvaničan i legalan posao. Naime, proizvodnja vina je deo tradicije u mojoj porodici, a sa tom tradicijom je krenuo još moj pokojni otac. Povećavali smo postepeno količine pa sam u jednom trenutku ja došao u situaciju da moram da odlučim šta dalje, dali da nastavim kao hobista ili da se krene u ozbiljnu proizvodnju. U dogovoru sa porodicom odlučili smo da krenemo u ozbiljniju proizvodnju vina, da registrujemo proizvodnju i krenemo sa radom. Ovo je prva zvanična registrovana vinarija i to mi je bio dodatni motiv. Pirot je već poznat u Srbiji po mnogim gastronomskim specijalitetima, po peglanoj kobasici, kačkavalju, siru, pa će svakako dobro doći ugostiteljima da svoju ponudu kompletiraju jednim lokalnim vinom. Trenutno nam je to izvor dodatnog prihoda, ali verujemo da će sa povećanjem proizvodnje u narednom periodu, prihodi od prodaje biti glavni prihodi u porodici. Trenutno nam je kapacitet proizvodnje oko 6.000 litara, ali planiramo da već u narednih par godina značajno povećamo-kaže Marjan za Pirotske vesti i dodaje da su na posebno pozitivan odjek naišli nazivi vina.

-Proizvodnja koju imamo trenutno je namenjena isključivo lokalnom tržištu, pa smo iz tog razloga hteli vinu da damo neki lokalni karakter. Zbog toga smo odabrali nazive “Kvo”, “Te”, “Eve” i “Odom”. To su poznate pirotske uzrečice koje svakodnevno koristimo u govoru u Pirotu, tako da je i to naišlo na veoma prijatan odjek kod svih potrošača i kupaca naših proizvoda-navodi Marjan Savić, inače tehnolog po struci.

Marjanov sin Milan kaže za Pirotske vesti da je od oca dosta toga naučio o procesu proizvodnje i tehnološkom delu, ali i da je, budući da studira Visoku poslovnu školu, trenutno zadužen i za prodaju, plasman na tržištu, kao i za marketing.

-Tražnja za našim vinom postepeno raste, već imamo potražnju i van lokalnog tržišta. Zbog toga planiramo da proširimo proizvodne kapacitete narednih godina kako bi zadovoljili sve veću tražnju za našim asortimanom vina-kaže Milan.

 

1 Komentar

  1. Pingback: Prof. dr Predrag Puđa: Pirotski kačkavalj najznačajniji autohtoni sir na prostoru Srbije | Pirot Info

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar