Lokalna samouprava

Pirot- gastronomski dragulj Srbije

Turistička organizacija Srbije, organizator izbora za „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN) na konkursu sa temom „ Turizam i lokalna gastronomija“ prvu nagradu je dodelila opštini Pirot.

image

Tim povodom, Milica Golubović -pomoćnik predsednika opštine Pirot, i Dragan Novaković -predstavnik Turističke organizacije Pirot su imali čast da prisustvuju Gala večeri i prime nagradu, kao i sastanku EDEN mreže koji su održani u 16-17 decembra 2015. godine u Briselu.

image

Ime Pirota i njegovih turističkih potencijala su se ,na taj način, čuli u prestonici Evropske Unije. Cilj je da opština Pirot postane vidljivija kako na domaćoj , tako i na evropskoj turističkoj mapi. Na izložbi EDEN pobedničkih destinacija, organizovanoj u okviru Evropskog dana turizma, Turistička organizacija Pirot imala jedan od lepših štandova koji predstavljao Srbiju.

image

Na tom štandu se moglo videti šta sve nudi Pirot, kao i da se degustira pirotski kačkavalj i rakija. Veliko interesovanje je privukao i pirotski ćilim . Pirot je poznat po lokalnim specijalitetima – pirotskom kačkavalju , peglanoj kobasici ,staroplaninskim jelima, pirotskom roštilju, sarmama od lipovog lista i jagnjećem čomleku.Opština Pirot ,potpisivanjem EDEN -Briselske deklaracije ,kao pobednička destinacija u Srbiji ,biće uvršćena u „ Mrežu izuzetnih desinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama .

image

Opština Pirot će biti promovisana na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.
 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker