Obrazovanje

Pirotska Gimnazija na Savinom putu koji nije lak, ima mnogo prepreka, kao takav daje vrednost cilju kojem se teži

U svim osnovnim i srednjim školama u Pirotu danas je nizom prigodnih svečanosti obeležena Školska slava – Savindan. U pirotskoj Gimnaziji bilo je, takođe, izuzetno svečano. U prisustvu učenika, profesora i gostiju presečen je slavski kolač, obavljena primopredaja kolačarstva i uručene su nagrade najuspešnijim učenicima koji su učestvovali na literarnom i likovnom konkursu povodom Savindana. Učenici prvog i drugog razreda specijalizovanog odeljenja za scenske i audio-vizuelne umetnosti izveli su svoj program pod nazivom “Svetosavlje kroz vekove”.

Direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović, čestitala je veliki praznik učenicima i svojim kolegama rekavši, pored ostalog, da i danas sa velikim ponosom Škola slavi velikog prosvetitelja boreći se hrabro i posvećeno u ime obrazovanja i svih tradicionalnih vrednosti našeg naroda poteklih od svetorodne vladarske loze Nemanjića.

“Srećni smo kao narod što iza sebe, rekla bih i iznad sebe, imamo tako predanog duhovnika koji je neumorno radio na ustoličavanju srpske pravoslavne vere, koji je smelo otvorio put srpskoj kulturi ka vizantijskom i evropskom nasleđu i zaslužio ugled i poštovanje svih balkanskih naroda. Njegova snaga ozdravljuje i oplemenjuje, poziva nas i opominje da nema zlih vremena. Svako vreme je dobro ako smo snagom našeg duha uspeli da se odazovemo istorijskom trenutku u kojem živimo, ako nismo posustali u nameri da činimo dobro u ime našeg roda i napretka” – rekla je Kostadinovićeva u obraćanju prisutnima.

Ona je istakla da je uspešno završeno prvo polugođe, a ovih dana stižu vesti o uspesima učenika na prvim tamičenjima u ovoj školskoj godini. O postignućima Škole svedoče i ugledna svetosavska priznanja grada Pirota. Da je Škola na Savinom putu zna se po tome jer nije lak, ima mnogo prepreka, ali baš kao takav daje vrednost cilju kojem se teži. Na Savinom putu trebalo bi da smo od rođenja, rekla je Kostadinovićeva.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker