Ostale vesti

ARGUMENT: Kostić o slobodnim zonama

Po podacima Regionalne privredne komore (RPK) Niš Pirotski okrug na teritoriji Niškog regiona prednjači po ostvarenom izvozu. Po podacima RPK tokom prošle godine iz Pirota je, ponajviše zahvaljujući kompaniji “Tigar tajers”, koja posluje u okviru francuskog i svetskog gumarskog giganta “Mišlena”, na inostrano tržište izvezena roba u vrednosti od preko 335 miliona evra. Ostala dva okruga Niškog regiona ostvarili su dosta manji izvoz pa je tako iz Nišavskog okruga izvezeno robe u vrednosti od preko 279 miliona evra, a iz Topličkog preko 204 miliona evra. Podaci za 2014. biće poznati tokom prvog kvartala 2015. godine.

Kako je Pirotskim vestima izjavio direktor Slobodne zone Pirot i predsednik RPK Niš dr Dragan Kostić, iako je u poslednje dve godine primetno smanjenje direktnih stranih investicija, slobodne zone u Srbiji beleže blagi rast iz godine u godinu. Zbog toga je na konferenciji slobodnih zona upućen zaključak Vladi Srbije da se slobodne zone u Srbiji dodatno podstaknu ukidanjem poreza na dobit.

Zaključak konferencije svih slobodnih zona je da treba dati dodatne poreske olakšice u granicama slobodnih zona do ulaska u EU”, rekao je Kostić i precizirao da su predložili “da porez na dobit bude nula umesto 15 posto, kao sto je to slučaj u Makedoniji zbog čega se trenutno ne možemo sa njima takmičiti u konkurentnosti”. Verujemo da će ta mera primenjivana najmanje pet godina pokazati efikasnost. Tako rade najbolje zone u svetu i EU, na primer slobodne zone u Poljskoj gde su porezi na dobit takođe nula procenata- kaže Kostić.

dr Dragan Kostic

Po njegovim rečima poslednjih godina, kada je reč o Niškom regionu, desetak kompanija investiralo je oko milijardu evra.

-Mi imamo desetak kompanija koje su u ovom regionu investirale oko milijardu evra. To su ‘Tigar tajers’ član ‘Mišelin grupe’, ‘Filip Moris’, ‘Gramer’, ‘Beneton’, ‘Jura korporacija’ i one su okosnica razvoja. Međutim, to nije dovoljno i sigurni smo da treba imati dodatne mere za olakšanje poslovanja za jug SrbijeEvidentno je da priliv direktnih stranih investicija već drugu godinu u Srbiji nije baš onakav kakav treba da bude. Mi iz slobodnih zona smo spremili predloge kako bi slobodne zone povećale svoju konkurentnost i na taj način omoguće povećanje direktnih stranih ili domaćih investicija u Srbiji-rekao je Kostić.

Kostić ističe da su neke zemlje u neposrednom okruženju poput Makedonije već oslobodile svoje slobodne zone od poreza na dobit tako da već sada naše slobodne zone ne mogu da im zbog toga budu konkurentne.

-Vrednost izvoza preko slobodnih zona u Srbiji iz godine u godinu raste zbog čega slobodne zone od države očekuju uvođenje dodatnih olakšica kako su to već uradile neke zemlje u okruženju a sve u cilju da slobodne zone daju još veći doprinos privrednim aktivnostima u našoj zemlji, rekao je Kostić.  Kada je reč o niškom regionu koji u svom sastavu ima tri okruga Nišavski, Toplički i Pirotski,  najviše robe put evropskih i svetskih tržišta ide iz Pirota, gde godinama veoma uspešno u okviru Slobodne zone Pirot posluje francuski i svetski gumarski gigant “Mišelin” sa svojom fabrikom auto guma “Tigar tajers” i novom fabrikom “Big Tigar” investicijom vrednom preko 220 miliona evra-zaključuje Kostić.

Najveći akcionari Slobodne zone Pirot su kompanija “Tigar” i opština Pirot. Zahvaljujući brojnim olakšicama za mnoge takse, PDV-a i carinskih dažbina, poslovanje u okviru Slobodne zone Pirot jeftinije je i za četvrtinu u odnosu na poslovanje van Slobodne zone Pirot.

Fabrika “Big Tigar” otvorena je svečano početkom prošlog meseca uz prisustvo najvišeg državnog vrha i predsednika države Tomislava Nikolića.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker