Gradska hronika

Pirot ove godine izdvaja znatno više para za energetsku sanaciju u odnosu na prošlu – Tačan iznos posle rebalansa budžeta

Grad Pirot će ove godine izdvojiti nekoliko puta više novca u cilju podizanja nivoa energetske efikasnosti u individualnim domaćinstvima u odnosu na prošlu godinu, u skladu sa Javnim pozivom Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Srbije. Prošle godine Pirot je obezbedio 5 miliona dinara, još toliko je dobio od države. Koliko će tačno para biti opredeljeno ove godine znaće se posle rebalansa budžeta, koji će, najverovatnije, uslediti tokom februara. Kao što je poznato, ove godine resorno ministarstvo izdvojilo je ogromnu sumu novca, 230 miliona evra, namenjenu lokalnim samouprava za sufinansiranje mera energetske efikasnosti stambenih objekata.

Prema rečima gradskog menadžera za energetiku grada Pirota, Bojana Ivkovića, ovo je prvi u nizu poziva koji je upućen ka lokalnim samoupravama. Grad Pirot želi da učestvuje u ovom projektu i spreman je da aplicira za dodelu dodatnih sredstava. Kao što je poznato, koliko para izdvoji lokalna samouprava isto toliko dobija od ministarstva.

“Koncept cele priče jeste taj da lokalne samouprave, poput naše, mogu da konkurišu kod Ministarstva energetike i da uloženi novac povećaju. Odnosno, maksimalan iznos za koji možemo da apliciramo je u visini iznosa koji smo već opredelili. Nakon ovog konkursa sledi sledeći konkurs koji se odnosi na privredene subjekte, koji će biti učesnici u celom postupku i pružati energetsku uslugu korisnicima, a krajnji korisnici, građani, mogu da konkurišu u trećem delu celog projekta, kada će sami odrediti meru koju žele da realizuju, biraju privrednika sa kim će je sprovoditi i konkurišu kod lokalne samouprave. Ovo su iskustva koja mi već imamo od prošle godine, jer smo realizovali konkurs ovakvog tipa. On, doduše, još nije završen, ima još pedestak radnji da se završi kako bi se zaključio, ali koncept i princip su isti i za ovaj novi konkurs kao i za prošlogodišnji” – rekao je Ivković.

Ivković je dodao da je interesovanje građana izuzetno veliko. Mada će konkurs za građane biti kasnije raspisan dobro je što se ljudi interesuju kako bi dobili što više informacija i bili spremni da donesu pravu odluku i kasnije apliciralu za sufinansiranje predviđenih radova.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker