Lokalna samouprava

Pirot grad po meri dece

Danas su predstavnicima Udruženja građana koja su poslala najbolje projekta na konkurs opštine Pirot u okviru Lokalnog plana akcije za decu uručeni ugovori o realizaciji projekta ukupne vrednosti 2.5 miliona dinara. Od ukupno 43 podneta projekta, podržano je od strane komisije 26 najboljih projekata. 

ACA_8616_resize

Reč je o projektima koji za cilj imaju poboljšanje položaja dece u našoj opštini i poboljšanje uslova života najmlađih.

Nadica Adamović, šef Odseka dečje zaštite u opštini Pirot kazala je da je ovo deseta godina kako se u opštini Pirot putem projekata realizuju ciljevi iz Lokalnog plana akcije za decu, preko posebne budžetske linije.

-Sigurno smo po tome jedinstvena opština u Srbiji. Analizirali smo stanje i položaj dece, petogodišnju realizaciju smo pratili i videli šta treba dalje nastaviti a istovremeno smo zacrtali nove ciljeve koji su proistekli iz potreba dece, kako bi se omogućili uslovi za još kvalitetniji i sadržajniji život dece u našoj opštini-kazala je Adamović i dodala da je Lokalni plan akcije za decu jedan od najznačajnijih strateških dokumenata opštine Pirot.

ACA_8620_resize

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kazao je da opština Pirot već deset godina na ovaj način pomaže mališanima.

-Još 2003. godine donet je u Skupštini Srbije Nacionalni plan akcije za decu i bila je obaveza svih opština u Srbiji da donesu Lokalne planove akcije za decu. U tom trenutku su samo tri grada u Srbiji donela LPA, Pirot, Sjenica i Kragujevac. Nažalost, u Srbiji često strateška dokumenta ostanu mrtvo slovo na papiru ali je naš cilj bio da Pirot bude grad po meri dece i zato smo odvajali budžetska sredstva svih ovih godina. Ovo je deseta jubilarna godina kako odvajamo sredstva za finansiranje projekata nevladinih organizacija u okviru LPA, jer je činjenica da mi često ne možemo da identifikujemo sve probleme sa kojima se najmlađi susreću, a koji su često skriveni i mi ne možemo da ih vidimo. Upravo zbog toga postoji i ovaj način finansiranja projekata u cilju rešavanja problema i poboljšanja položaja najmlađih u našem gradu-kazao je Vasić.

Slične vesti

2 Comments

  1. Vrtići su katastrofa, vecina vaspitača je prosta i neobrazovana, o cemu pričamo? Vrtic “Prvomajski cvet” se raspada, da li je nekoga briga za to?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker