IntervjuLokalna samouprava

Pirot dobija dva nova muzeja – Muzej ćilimarstva i Muzej sporta. Rekonstruiše se i jedan od najlepših ikonostasa u zemlji

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je u razgovoru za Pirotske vesti da će Pirot u narednom periodu dobiti čak dva nova muzeja, osim postojećeg Muzeja Ponišavlja u kome se dograđuju nove prostorije. Reč je o Muzeju ćilimarstva koji će se nalaziti u kući “Bela mačka”, koja će se rušiti, ali će se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša biti verno rekonstruisana sa originalnim nameštajem i drugim predmetima pa će u tom objektu biti postavljena neprocenjiva kolekcija ćilimova koja se trenutno čuva u Muzeju Ponišavlja.

Takođe, u okviru kompleksa Omladinskog stadiona biće izgrađen Muzej sporta gde će biti predstavljeni svi značajni pirotski sportisti a poseban deo biće posvećen proslavljenom košarkaškom treneru Svetislavu Kariju Pešiću. Po Vasićevim rečima, od velike važnosti je i činjenica da se trenutno rekonstruiše jedan od najlepših, a po mnogima i najlepši ikonostas u zemlji, u Pazarskoj crkvi koji će, kada stručnjaci – konzervatori budu završili ovaj izuzetno važan posao, predstavljati neprocenjivu relikviju Malog Jerusalima.

crkva pirot pravoslavlje

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker