Lokalna samouprava

Obnavlja se jedan od najlepših ikonostasa u Srbiji, ikonostas u Pazarskoj crkvi

Pazarska crkva u Pirotu, odnosno Hram “Roždestva Hristovog” jedna je od najlepših crkava u Srbiji sa, kako kažu stručnjaci, jednim od najlepših ikonostasa u Evropi. Obnova ikonostasa je počela, kako su Pirotske vesti već pisale. U planu je restauracija izuzetno vrednih i starih ikona, kao i pozlata duboreza i ostale ornamentike na ikonostasu. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić kaže da o vrednosti i lepoti ikonostasa Pazarske crkve govore stručnjaci koji su do sada obnavljali mnoge ikonostase. 

-Počeli smo obnovu ikonostasa i ljudi će se vrlo brzo uveriti kada vide neke ikone koje su obnovljene, a ja sam imao priliku da ih vidim, kako sada izgledaju i koliko su lepe. Ima mnogo posla oko obnove ikonostasa, oko drvene konstrukcije , ukrasa i duboreza. Počeli smo i renoviranje Parohijskog doma, tu će se napraviti jedna velika, svečana sala, kancelarija za sveštenike, obnoviće se i fasada. Unutra su neki zidovi porušeni, izlivena je ploča i nameštena nova stolarija. Dakle, posle obnove mnogih crkava u selima i izgradnje novih, izgradnje Parohijskog doma u Tijabarskoj crkvi i obnove same Crkve na red je došla i centralna Pazarska crkva. Mi ćemo rebalansom Budžeta izdvojiti još malo novca za ikonostas i Parohijski dom, ali kao što je rekao predsednik Crkvene opštine ovo radimo za generacije koje dolaze, za narednih sto – dvesta godina. Kao što su pre dvesta godina radili Crkvu i ikonostas nama je palo u čast da naša generacija obnavlja ikonostas od pre dvesta godina za narednih dvesta. Pozivam ljude da daju dobrovoljne priloge, da “ugrade” sebe u ikonostas i druge stvari koje smo obnovili-poručio je Vasić.

Gradonačelnik Vasić je rekao da će celokupna obnova ikonostasa koštati oko dvesta hiljada evra. Lokalna samouprava je odvojila pedeset hiljada evra za početak, obezbediće se još novca jer će se ovaj posao raditi u nekoliko faza. Pomoć treba očekivati od Ministarstva kulture, Eparhije niške i Srpske pravoslavne crkve i da u naredne dve godine potpuno bude obnovljen ikonostas izuzetne vrednosti.

crkva pirot pravoslavlje

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker