Reportaža

Ikonostas i jerusalimske ikone – blago Malog Jerusalima

Ikonostas u Pazarskoj crkvi, po tvrdnjama stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, možda je najlepši u Srbiji zbog čega je neophodna njegova konzervacija i zaštita. Osim ikonostasa, široj javnosti malo je poznata i kolekcija od deset jerusalimskih ikona, koje su takođe izuzetno vredne, a neke od njih se nalaze u veoma lošem stanju. Stručnjaci Zavoda boravili su u Pirotu nekoliko dana kako bi obavili prve pripremne radove za konzervaciju ikonostasa ali  i ikona, koje predstavljaju prava umetnička remek-dela. Svi radovi u Pazarskoj crkve rade se u saradnji sa niškim Zavodom za zaštitu spomenika kulture.pazarska crkva_6

Kako je Pirotskim vestima kazao Nemanja Smičiklas, slikar-restaurator iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, ikonostas u Pazarskoj crkvi je jedan od najlepših ikonostasa iz perioda početka 19. veka.

pazarska crkva_2

-Ikone je radio umetnik Jovan Ikonopisov, a isti umetnik je oslikao i malu i veliku pevnicu i tronove u crkvi. Sam duborez je fantastične izvedbe, izuzetno kvalitetan i izuzetno bogat, bogatiji od trenutno najpoznatijeg vranjanskog ikonostasa, koji je zbog svoje lepote bio izložen i u Sorboni, ali ja mislim da ovaj ikonostas može da ga nadmaši svojom lepotom. Ikonostas je širok 13.2 metra a visok 7.5 metara. Na njemu ima 64 ikone, plus ikone iz riznice i celivajuće ikone koje se takođe nalaze u riznici-kazao je Smičiklas Pirotskim vestima.

pazarska crkva_5

Izuzetno je vredna i  zbirka celivajućih ikona, od kojih najstarija potiče iz 1776. godine, kazala je Pirotskim vestima slikar konzervator-restaurator Republičkog Zavoda Ružica Vasić.

-To su ikone na platnu, hodočasničke ikone, koje su donosili ugledni ljudi iz Srbije, čak su nekada donosili i sveštenici, ili grupa hodočasnika. Imamo najstariju iz 1776. koja je ovde u ovoj zbirci, a jedna je panorama grada Jerusalim, dok su ostale tipične jerusalimske ikone sa puno scena vezanih za život Hristov. Posebna je problematika tih ikona na platnu jer su u teškom stanju. Degradacija svih slojeva materijala je prisutna, većina nije nategnuta na ram jer zbog svoje starosti to jednostavno ne bi izdržala. Uradićemo konzervatorsko-restauratorske radove nad njima. Dinamika i početak tih radova zavisi od finansiranja-kaže Vasićeva za Pirotske vesti.

Po rečima Nemanje Smičiklasa, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je odluku da jedna ikona sa ikonostasa i dve jerusalimske ikone budu konzervirane kao poklon crkvi.

pazarska crkva_4

-To ima dvostruki značaj, prvo ikone će biti zaštićene, i to ikone koje su možda u najgorem stanju. Drugo, da se prikaže ljudima kako će na kraju izgledati kompletno konzervirani ikonostas, ikone i jerusalimske ikone. Jerusalimske ikone će, kada budu završene, biti izuzetno lepe. Mislim da će Pirot moći da se ponosi njima. Mi smo predlagali da se nakon konzervacije napravi jedna velika izložba koja će putovati po Srbiji ali i inostranstvu kako bi se prikazalo svo blago pirotskog kraja.pazarska crkva_3

[envira-gallery id=”25645″]

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker