Obrazovanje

OTPOČELA USPEŠNA SARADNjA GIMNAZIJE PIROT I FAKULTETA DRAMSKIH UMETNOSTI IZ BEOGRADA

Danas je specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti u okviru realizacije Protokola o saradnji Grada Pirota i Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, čiji je i naša Gimnazija deo, a u okviru realizacije praktičnog dela nastave stručnih predmeta, bilo gost Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Učenike i profesore naše škole najpre je u zbornici fakulteta prigodnim govorom pozdravio dekan fakulteta, profesor Miloš Pavlović. Saša Sailović, menadžer fakulteta za posebne poduhvate, otkrio nam je sve prostorije fakulteta, radijski, televizijski i filmski studio i pozorišnu salu, upoznao nas je sa svim tajnama scene, produkcije, onoga što se dešava iza scene, kamere i ekrana.

Naš profesor audio-vizuelnih umetnosti, Marko Filipović, inače nekadašnji student ovog fakulteta, učenicima je u autentičnim uslovima i ambijentu praktično demonstrirao kako se prave zvukovni efekti, šta je to “gluva soba” i sl. Učenici su imali prilike da postave pitanja o svemu što ih zanima iz ovih oblasti, i dobiju zaista iscrpne i zanimljive odgovore. A onda se dalje otvorio svet umetnosti- u drugom delu dana učenici su posetili Narodno pozorište u Beogradu. Tamo ih je Dragan Stevović direktor Muzeja Narodnog pozorišta, upoznao sa arhivom i istorijatom ove značajne ustanove, a zatim je Vuk Miletić, direktor produkcije u ovom pozorištu, govorio o pojmovima i elementima vezanim za scensku umetnost. U popodnevnim satima učenici su obišli Medijski javni servis Srbije, zgradu RTS-a u Aberdarevoj ulici, gde ih je pozdravila Biljana Carević, direktorka produkcije informativnog programa i profesor na FDU-u. Tamo su prisustvovali tehničkoj pripremi informativne emisije u novom studiju, opremljenom najsavremenijim kamerama i drugom tehničkom opremom. Sve vreme su sa učenicima bili i dvoje učenika drugog i četvrtog razreda naše škole, zainteresovani za ovu oblast i studijske programe fakulteta, i profesori stručnih predmeta Marko Filipović i Miloš Sokolović, odeljenjski starešina Biserka Kostić, i direktorka škole Ivana Kostadinović. Ovo iskustvo je od neprocenjive važnosti za dalje učenje, motivaciju i rad učenika ovog odeljenja.

Ono o čemu slušaju na časovima mogli su da provere kako funkcioniše, zvuči, izgleda u stvarnosti, u pravom studiju i programu, sa savremenom opremom. Gimnazija Pirot zahvaljuje Fakultetu dramskih umetnosti iz Beograda na uspešno organizovanom radnom danu, sa puno zanimljivih i značajnih sadržaja. Saša Sailović sa FDU-a sa puno strpljenja i znalački, odgovarao je na sva pitanja naših učenika, a dogovorili smo već i nove vidove i aktivnosti saradnje škole i fakulteta, u koje će biti uključeni upravo učenici specijalizovanog odeljenja za scenske i audio-vizuelne umetnosti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker