Korona virus

Opšta bolnica Pirot postepeno se vraća u normalan režim rada

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Dr Goran Petrović, direktor Opšte bolnice u Pirotu  kaže da je stanje mnogo bolje i da se smanjuje aktivnost virusa. Broj svih pregleda u Prijemno trijažnoj ambulanti je znatno smanjen, i u proseku ne prelazi brojku od 20 pacijenata. Prijem u Bolnicu iznosi, tek, jedan do dva pacijenta na dan, a isti je i broj otpusta. Na današnji dan, 4. juna, u covid jedinici na četvrtom spratu nalazi se 13 bolesnika.

opsta bolnica pirot

Prethodnih dana nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj u Opštoj bolnici u Pirotu, kaže dr Petrović. Od 13 bolesnika na kiseoničnoj potpori je šest pacijenata, tri su na klasičnoj terapiji kiseonikom i 3 na povećanom protoku kiseonika – haj flou, a nema intubiranih. Ako se ovakva tendencija nastavi može se zatražiti od nadležnog ministarstva odgovor na pitanje kako dalje nastaviti sa radom, ali trenutno nema uslova za to. Ono što je važno, rekao je Petrović, jeste da je osoblje u crvenoj zoni za dve trećine smanjeno. Zelena zona se postepeno puni i stiglo se do 140 pacijenata na dnevnom nivou, dok je u vreme nepovoljnije epidemijske situacije taj broj iznosio oko 40. To znači da se polako Opšta bolnica Pirot postepeno vraća u normalne tokove i treba očekivati da u narednom periodu svi pacijenti koji su bili u drugom planu budu pregledani i sanirani uz sve dijagnostičke procedure u cilju praćenja, dijagnostikovanja, preoperativne pripreme i konzilijarnih pregleda, kaže Petrović.

Petrović je dodao da su od ukupno 332 kreveta, sa koliko raspolaže Bolnica, trenutno, 24 predviđena za covid pacijente. To ukazuje da je 95 posto kapaciteta otvoreno za ostale bolesnike. On smatra da to što je Bolnica zvanično u covid sistemu u suštini ne menja stvari i da pacijenti mogu da zadovolje sve potrebne zdravstve usluge. Ambulante rade normalno u zelenoj zoni, a veliki broj odeljenja nije nikada bio crvena zona. Ukoliko Bolnica izađe iz covid sistema sve pacijente obolele od korone trebalo bi prevoziti u neki od drugih centara, na primer Kruševac, a onda ih vraćati u Pirot.

Od ukupnog broja zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici Pirot vakcinisano je 51 posto.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker