Lokalna samoupravaReportaža

Oni su ponos Pirota

Mladi pirotski fizičari i takmičari iz drugih predmeta koji su na državnim takmičenjima ovih dana postigli fantastične uspehe danas su sa svojim profesorima i direktorima škola imali prijem kod predsednika opštine Vladana Vasića. Državni prvak iz fizike, koji se igrom slučaja takođe zove Vladan Vasić, objašnjavajući prisutnima razliku između matematike i fizike, kazao je da je matematika  jezik,  a fizika sastav, čime je izazvao oduševljenje prisutnih. Pirot će po prvi put imati predstavnika na Srpskoj fizičkoj olimpijadi, Aleksu Stefanovića. Među nagrađenim đacima ima učenika svih pirotskih osnovnih škola, a Momčilo Tošić je učestvovao na čak četiri državna takmičenja.

Državni prvak Vladan Vasić kaže da osim prvog mesta iz fizike, učestvuje i na republičkim takmičenjima iz hemije i matematike.

-Baš sam zadovoljan jer je to najveći uspeh za mene. Imamo redovno svakodnevno dodatne nastave sa nastavnicom Natašom Ristić. Ove godine je bila veoma jaka konkurencija zato što smo se takmičili zajedno sa odeljenjima koja funkcionišu pri Matematičkoj gimnaziji i opšta odeljenja u školama-kazao je Vasić i dodao da mu je fizika ipak interesantnija od matematike.

vladan vasic
Državni prvak iz fizike- Vladan Vasić

-Zadaci iz fizike su mi izazovniji. Matematika je kao jezik, a fizika sastav-kaže ovaj daroviti Piroćanac i dodaje da mu je idol Arhimed.

Vasićeva nastavnica Nataša Ristić, kaže da su pripreme počele još s početka školske godine.

-Najpre smo se spremali za školsko, pa opštinsko, okružno, da bi se plasirao na republičko takmičenje. Mesec dana  smo se intenzivno spremali za državno takmičenje, jeste bilo naporno jer su talentovana deca zaista zahtevna za rad, ali je s druge strane, zadovoljstvo ogromno-kaže profesorka Ristić.

Aleksa Stefanović je osvojio drugo mesto na državnom takmičenju iz fizike, u kategoriji osmog razreda.

-Ovo mi je prvo takmičenje na republičkom nivou ove sezone, očekuju me državna takmičenja iz italijanskog jezika, kao i takmičenje iz matematike u organizaciji društva “Arhimedes”, kao i državno takmičenje iz informatika u organizaciji Centra za talente-kaže Stefanović, koji je inače i talentovani gitarista.

aleksa
Aleksa Stefanović-Drugo mesto na državnom takmičenju iz fizike

Momčilo Tošić je učestvovao na čak četiri državna takmičenja.

-Iz informatike sam osvojio verovatno prvo mesto, nisam još potpuno siguran, na fizici sam dobio pohvalu, a očekujem rezultate sa još dva državna takmičenja, “Misliša” i iz matematike. Nadam se da ću se plasirati i na Srpsku informatičku olimpijadu-kaže Tošić, koji je poznat i po tome što je veoma talentovan za pisanje poezije.

Momcilo Tosic
Momčilo Tošić, učestvuje na četiri državna prvenstva

Predsednik opštine Vladan Vasić čestitajući mladim Piroćancima na izvanrednim uspesima kazao im je da upravo oni treba da budu uzori svojim vršnjacima.

-Uzori mladima ne treba da budu oni koji se busaju da znaju, ili ih gledamo polu-gole na televizijama, već upravo vi koji se borite znanjem. Iako je opšta situacija takva da moraju da se obezbede sredstva i za najbolje sportiste, studente, stipendije, socijalu, besplatne udžbenike jer imamo decu koja nemaju ni za knjige, ja vama poručujem da opština Pirot vidi šta vi radite i da će se vaš trud i rad nagraditi-kazao je Vasić.

mladi fizicari_resize

Odlične ostvarili su i učenici šestog razreda, i to Bogdana Kolić, iz OŠ “Vuk Karadžić” koja je osvojila drugu nagradu, zatim Vuk Ignjatović iz OŠ “8. septembar”, koji je takođe osvojio drugu nagradu i Momčilo Tošić iz OŠ “8. septembar”, kome je dodeljena pohvala. Stefan Ćirković je među osmacima bio treći.

Bogdana Kolić, učenica šestog razreda kaže da joj je samo pola poena falilo za prvu nagradu, a interesantno je da joj odlično idu i jezici pa je učestvovala na takmičenjima iz srpskog i engeskog jezika.

-Takođe učestvujem na državnom takmičenju iz matematike koje se održava sledeće nedelje. Učestvovala sam i na takmičenjima iz srpskog jezika, takmičenjima Matematičkog društva “Arhimedes” i drugim takmičenjima-kaže Bogdana.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker