Obeležena godišnjica stradanja pirotskih Jevreja

Danas je nakon prijema kod gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića, na spomeniku pirotskim Jevrejima – Davidovoj zvezdi u Jevrejskoj ulici, održana komemorativna svečanost na kojoj su počast stradalim pirotskim Jevrejima odali predstavnici brojnih institucija, boračkih organizacija, Grada Pirot i Pirotskog okruga, kao i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i druge organizacije. Zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandar Gaon pročitao je i molitvu postradalim Jevrejima.

Gradonačelnik Vasić zahvalio se jevrejskoj zajednici u Srbiji i svi mi zajedno želimo da poručimo da Pirot neguje sećanje na svoje Jevreje, na događaj koji se zbio pre 76 godina.

-To je bila tragična noć u Pirotu kada je kompletna jevrejska populacija u Pirotu deportovana. Taj događaj nam je i putokaz ka budućnosti, jer to ne sme da se ponovi. Sa druge strane, želimo da kažemo da su oni dobrodošli u Pirotu u svakom smislu te reči, želimo da širimo saradnju u svakom smislu, u kulturnom, ali i privrednom, znamo da je Izrael bogata država-kazao je gradonačelnik Vasić.

Aleksandar Gaon u ime Saveza jevrejskih opština u Srbiji zahvalio se posebno Gradu Pirotu i svim Piroćancima jer Grad Pirot više nego mnogi drugi gradovi čuva sećanje na svoje nekadašnje sugrađane koje je zadesila strašna sudbina.

-Pirot to čini mnogo sadržajnije nego na nekim drugim mestima. Zbog toga smo beskrajno zahvalni. Nekada su to bile sjajne komšije. To bi verovatno bili i danas. Ali, taj istorijski trenutak je učinio da Jevreji odavde prosto nestanu na najgori način. Stvorila se tu praznina i u samom Pirotu a naravno i u jevrejskom svetu. Nastojaćemo da sa Gradom Pirot održimo saradnju i nadamo se da će to da se pretvori i u privrednu saradnju, mi možemo da podstaknemo taj vid saradnje i da jednog trenutka ima i odličan ishod. Građani Pirota su pokazali ono što je malo ko pokazao u okupiranoj Evropi i Jugoslaviji i mi smo im kao jevrejska zajednica na tome zahvalni do neba-poručio je Gaon. 

 

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar