Lokalna samouprava

Obeležana 79. godišnjica od pogroma pirotskih Jevreja – Cveće položio i ambasador Izraela, Jahel Vilan

Kao i prethodnih godina grad Pirot je na prigodan način obeležio, jedan od najtragičnijih događaja u svojoj istoriji, deportaciju i stradanje svojih sugrađana, Jevreja. Ovog puta obeležena je 79. godišnjica od stravičnog događaja koji su počinile bugarske fašističke okupacione snage u noći između 12. i 13. marta 1943. godine. Svečanom skupu prisustvovali su, ambasador Izraela u Beogradu, Njegova ekselencija Jahel Vilan, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima, načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, predstavnici Jevrejske opštine Niš i srpsko izraelskih klubova Niša i Pirota, MUP-a Pirota i drugih organizacija. Pre ove svečanosti gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, razgovarao je sa visokim gostom u svom kabinetu.

Polaganjem cveća i venaca na spomen obeležje, Davidovu zvezdu u Jevrejskoj ulici u Pirotu i javnim časom iz istorije, odata je počast pirotskim Jevrejima koji su izgubili živote u velikoj tragediji.

Ambasador Izraela, NJ.E. Jahel Vilan, kaže da je izuzetno zadovoljan što je danas u Pirotu i zahvalio je gradonačelniku Pirota, članovima Srpsko – izraelskog poslovnog kluba iz Niša i Pirota, svim prisutnim i drago mu je što se na ovakav način odaje počast stradalim Jevrejima u Pirotu.

“Ove godine obeležavamo 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, a ovi odnosi između naša dva naroda sežu mnogo dalje u prošlost. Ovi, takoreći, lični odnosi između građana, Jevreja i Piroćanaca, predstavljaju osnovu za dalje produbljenje saradnje naše dve zemlje. Drago mi je što sam danas ovde i među svim običnim ljudima, građanima Pirota, koji se sećaju te noći i koji i dalje na ovaj način odaju počast svojim sugrađanima, Jevrejima, tragično stradalim u martu 1943. godine” – izjavio je, ambasador, Jahel Vilan.

Ovaj događaj, pored odavanja počasti stradalim Jevrejima, ima i edukativan karakter. Jevrejska zajednica je bila prisutna u Pirotu još u 16. veku i da nije bilo te nesrećne noći u martu 43. godine Jevreji bi i dalje živeli u Pirotu, rekao je, pored ostalog, gradonačelnik Vasić.

“Imamo spomen obeležje koje smo pre tačno 10 godina postavili, imamo knjige da čuvamo uspomene na Jevreje, ali više bih voleo da ih imamo kao sugrađane. To bi sigurno unapredilo i naše ekonomske odnose sa Izraelom, ekonomsku situaciju u Pirotu, kulturnu razmenu i tako dalje. Ali to je, sa druge strane, jedna spona da mi sarađujemo sa Izraelskom ambasadom, državom koja je visoko tehnološki napredna. Prošle godine smo osnovali Ogranak društva Srpsko – izraelskog prijateljstva u Pirotu, posle ćemo prisustvovati jednoj donaciji u Gimnaziji od strane Izraelske ambasade, ali smatram da treba da idemo nekoliko koraka napred, a to je da poslovnu zajednicu Jevreja učinimo dostupnijoj ljudima u Pirotu i unapredimo poslovnu saradnju” – rekao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker