Lokalna samouprava

Najznačajniji rezultati NALEDA- Borba protiv sive ekonomije, e-dozvole…

Članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, nakon XII godišnje Skupštine ove izuzetno važne organizacije koja je partner Vladi Srbije u rešavanju vodećih problema sa kojima se susreće naše društvo, kao najvažnije rezultate delovanja NALED-a u protekloj godini istaklo je borbu protiv sive ekonomije, uvođenje e-dozvola, rad na razvoju e-uprave, poboljšanje Srbije na Doing business listi kao i reformu katastra. U radu NALED-a već nekoliko godina učestvuje i Grad Pirot, s obzirom da je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić član UO NALED-a, ali i potpredsednik UO NALED-a zadužen za lokalnu samoupravu. Vasiću teče treći uzastopni mandat u UO NALED-a, a prvi put je izabran 2013. godine. NALED je osnovan 2006. godine a Pirot je član ove organizacije od 2007. godine.

Članovi su kao važne navodili i jačanje kapaciteta i odgovornosti javne uprave, razvoj BFC platforme i širenje BFC SEE certifikacije u regionu, doprinos jačanju javno-privatnog dijaloga, učešće u kreiranju propisa, reformu zakona o administrativnim taksama, uspostavljanje Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, ali i profesionalizam i stručnost Izvršne kancelarije i povećanje broja članova NALED-a na 300. 

Predstavljen je i dugoročni Strateški plan NALED-a koji je razvijen kroz participativni proces i aktivno učešće članova i partnera, i potvrđeni strateški ciljevi za period 2018-2021 (svi ciljevi su ocenjeni kao veoma važni prema viđenju 60-90% članova):

Programska oblast 1: Unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira za poslovanje:

  • Smanjenje sive ekonomije i unapređenje poreskog sistema
  • Razvoj e-uprave i e-poslovanja
  • Unapređenje uslova za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije
  • Unapređenje uslova za razvoja sektora zdravstva
  • Unapređenje međunarodne konkurentnosti i regionalne saradnje
  • Rešavanje pitanja imovine i unapređenje planiranja i izgradnje

 

Programska oblast 2: Jačanje kapaciteta i odgovornosti javne uprave:

  • Unapređenje kapaciteta državne uprave i lokalne samouprave za podršku privredi
  • Unapređenje procesa donošenja i kvaliteta zakonskih rešenja na osnovu analiza i preporuka privrede i OCD
  • Proces pristupanja EU doprinosi konkurentnosti privrede

Na svečanoj sednici Skupštine, članovima su se pridružili istaknuti partneri – predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ambasador Nemačke Axel Dittmann, šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrizi, direktor Evropske investicione banke za Jadranski region Miguel Morgado, ministri i državnici iz zemlje i regiona. Zajedno sa partnerima NALED je predstavio inicijativu za uspostavljanje regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje i razmenu najboljih praksi u Jugoistočnoj Evropi, i dodelio certifikate gradovima i opštinama koji nude najbolje uslove za poslovanje u regionu. NALED-ova strela dodeljena je Dušici Perišić, izvršnoj direktorki ZELS-a i predsednici Regionalne BFC SEE mreže, za doprinos u transferu znanja iz Makedonije pri uvođenju sistema elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji.

 

foto NALED

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker