Lokalna samouprava

NACIONALNI PARK: Stara planina od danas ima status NACIONALNOG PARKA i biće pod najvišim stepenom zaštite

Područja Stare planine i planina Kučaj-Beljanica od danas su pod najvišim stepenom zaštite države, jer je pokrenut postupak njihove zaštite i to kao nacionalnih parkova, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. 

Kako se navodi na sajtu ovog ministarstva, ovo su prva dva nacionalna parka koja su proglašena u Srbiji nakon četiri decenije. Ovaj status Stara planina i planina Kučaj-Beljanica zaslužile su zbog neprocenjivog prirodnog bogatstva.

stara planina turizam

Danas su na sajt Ministarstva zvanično postavljene studije koje je izradio Zavod za zaštitu prirode i praktično od danas su na snazi svi režimi i mere zaštite koje studije sadrže. Nacionalni park Stara planina prostiraće se na 116.000 hektara

Ministarka Vujović je istakla da je zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta. Kučaj-Beljanica je, kako kaže, šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker