Kultura

Na platnima Dragana Jocića – patrijarh Pavle, Mona Liza, Seoba Srba…

Piroćanac Dragan Jocić Joca, samouki je slikar. Portrete grafitnom i hemijskom olovkom počeo je da radi još sedamdesetih godina, kao srednjoškolac kada je crtao portrete svojih drugova i drugarica iz odeljenja.

-Prvu sliku ulje na platnu uradio sam 2004. Godine na predlog svoje supruge. Bio je to zimski pejzaž. Učio sam da slikam gledajući slike Paje Jovanovića, Uroša Predića i Dragana Martinovića. Jedna od slika na koju sam slobodno mogu da kažem najponosniji je čuvena Seoba Srba Paje Jovanovića koju sam oslikao na platnu dimenzija 130×180 cm. Preko prijatelja, slika je prodata i danas krasi zid jedne porodice u Šapcu. Takođe, uradio sam i Da Vinčijevu Mona Lizu, na koju sam veoma ponosan. Pored ovih, ljudima se dopada i kako sam na platno preneo Patrijarha Pavla, Zebru koja izlazi iz svojih okvira, kao i mnoge mrtve prirode i neke delove našeg grada-kaže Jocić i dodaje:

Vremenom sam usavršavao da portrete radim olovkom, a kasnije sam preneo to i na platno, pa imam mnogobrojne portrete oslikane upravo na platnu. Portrete olovkom radim za bukvalno jedan dan, a ima slika koje sam radio i po par meseci-zaključuje Jocić.

Sada većinu slika prodaje preko interneta u čemu mu najviše pomaže ćerka Vanja, koja mu je, kako kaže,  pored sina Marka, snaje Svetlane i unuke Dunje, najveća podrška.

Učestvovao je na nekoliko kolektivnih izložbi, ali se ipak odlučuje da svoje radove predstavi elektronskim putem.

Dok slikam, a i u slobodno vreme slušam muziku, najčešće Deep Purple, Scorpionse, Pink Floyd, Smak, Vlatka Stefanovskog… Takođe obožavam ribolov. Umetnička duša sam bio od vajkada – petnaestak godina sam igrao folklor u RKUD Prvi Maj Pirot sa kojim sam obišao pola Evrope. U planu mi je da još ozbiljnije počnem da se bavim slikanjem, a da to budu veliki formati ulja na platnu.  Nema svoj atelje, pa slika u stanu u kom živi, kaže Jocić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker