Kultura

Miško Ćirić: Ne odustajemo od Sajma knjige i grafike, mada je neizvesno njegovo održavanje

Epidemiološka situacija, usled COVIDA-19, mnogima je “vezala” ruke i onemogućila realno planiranje svojih aktivnosti. Ustanove kulture sigurno spadaju među najugroženije u tom smislu. Pogotovo one ustanove koje svoje programe realizuju za veliki broj posetilaca. Dom kulture u Pirotu, upravo zbog toga, u mnogome je sputan da pojedine popularne manifestacije, sa dugom tradicijom, na koje su se građani Pirota i te kako navikli i željno ih očekuju, planira i realizuje. Doduše, planovi se prave sa željom da se ostvare, ali realnost je drugačija. Konkretno, pitanje je da li će tradicionalni Sajam knjige i grafike biti održan ove godine. Direktor Doma kulture Pirot, Miško Ćirić, kaže da se radi na tome, javne nabavke se raspisuju, ali je ipak veliko pitanje hoće li biti Sajma.

“Mi se pripremamo sa Sajam knjige i grafike, ali nismo sigurni da li ćemo ga održati. Pripremamo neophodnu dokumentaciju, raspisujemo javnu nabavku za obezbeđivanje svih uslova za održavanje Sajma. Trebalo bi da se održi od 18. do 25. februara. On ima svoje propratne događaje pa smo krajem prošle godine raspisali Konkurs za kratku priču koji traje do 25. januara. Radovi pristižu iz svih delova Srbije, a obično poslednjeg dana Konkursa stigne najviše. Ako ne bude Sajma Konkurs za kratku priču važi. Komisija, Dejan Stojiljković i Vule Žurić će pregledati sve radove, izabrati najbolje i odšampaćemo Zbornik najboljih radova. Tim povodom ćemo sigurno organizovati jedan događaj gde ćemo podeliti nagrade i predstaviti Zbornik”- kaže Ćirić.

folklor
Pirotski folklorci/foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Ćirić dodaje da priča oko Sajma nije završena, sve zavisi od epidemiološke situacije. Vremana ima, možda se termin glavne manifestacije pomeri za maj, ali je sve neizvesno, mada se od Sajma ne odustaje. Sličan problem je i sa održavanjem Međunarodnog folklornog festivala. Tim povodom bi trebalo raspisati javnu nabavku, a do sada bi bili poznati i učesnici. Danas je opet počeo sa radom bioskop, a za rad sekcija Doma kulture, čiji se nastavak uskoro očekuje, potrebna je dozvola Štaba za vanredne situacije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker