Gradska hronika

Ministar Vulin sa komesarkom EU za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson u Dimitrovgradu obišao granični prelaz

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji je danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson na Graničnom prelazu Dimitrovgrad ka Bugarskoj obeležio početak zajedničkog rada pripadnika Fronteksa i granične policije Srbije, istakao je da Evropska unija i Srbija imaju zajedničkog neprijatelja – kriminal, korupciju, narko-dilere i iregularne migracije, protiv kojih se moraju zajedno boriti.

„Saradnja sa evropskom Agencijom za graničnu i obalsku stražu Fronteks je saradnja koja je veoma korisna za Srbiju, ali istovremeno korisna i za Evropsku uniju“, rekao je ministar Vulin, koji je granični prelaz obišao sa pomoćnikom ministra Vladimirom Ilićem.

Kako je istakao, svaki migrant koji je zaustavljen na srpskoj granici je migrant manje u Beču ili Berlinu.

„Svaki kilogram heroina koji zaustavimo ovde je kilogram manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova. Svaki terorista koga pronađemo zajedničkim radom Fronteksa i srpske granične policije na našim granicama je terorista manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova“, istakao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je naglasio da Srbija nije i ne može biti parking za migrante.

„Zaustavljajući ih zajedničkim radom Fronteksa i srpskih graničara, i na ovoj granici, oni neće biti u mogućnosti da ilegalno prelaze granicu, neće doći u Srbiju i produžiti svoj put ka Zapadnoj Evropi“, naveo je srpski ministar policije.

Ministar Vulin je rekao da će, zahvaljujući pomoći Fronteksa, srpska policija moći da koristi i njihove kapacitete, ne samo kada je u pitanju borba protiv iregularnih migracija, već i kada je u pitanju i borba protiv prekograničnog kriminala, šverca i svih onih oblika kriminala koji su karakteristični za granične pojaseve.

„Sve što Evropa pomogne i uradi da granica Srbije bude sigurnija i jača, to će i stabilnost i mir u Evropi biti izvesniji i sigurniji. Živimo u istom svetu, imamo iste neprijatelje, moramo se protiv njih i boriti“, poručio je ministar Vulin.

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson istakla je da je zajednički rad Fronteksa i srpske granične policije važan za sprečavanje međunarodnog, prekograničnog i drugih vidova kriminala, kao i ilegalnih ulazaka.

„Zadovoljna sam i lično sam veoma srećna što sam danas ovde. Ilegalne migracije se odvijaju preko granice i zato je jako važno da radimo zajedno na sprečavanju takvih ilegalnih aktivnosti. Ponosna sam na Fronteks, koji je Agencija od koje svi mnogo očekujemo i koja svakim danom sve više napreduje u svojim aktivnostima“, rekla je Johanson.

Kako je istakla, Evropska unija je spremna da produbi svoju saradnju sa Srbijom u sprečavanju svih oblika kriminala i ilegalnih migracija.

Istakavši da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom i da se raduje njenom daljem unapređenju, Johanson je izrazila spremnost da se razmotre mogućnosti proširenja zajedničkih aktivnosti i na druge granične prelaze u Srbiji.

Predstavnik Fronteksa Zoltan Nađ istakao je da će pripadnici ove Agencije zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na sprečavanju svih vidova kriminala, krijumčarenja droga, sprečavanja nelegalnog ulaska u zemlju kao i drugih vidova prekograničnog kriminala.

„Naš glavni fokus biće sprečavanje krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija u zemlji“, poručio je Nađ, naglasivši da su prisustvo ministra Vulina i komesarke Johanson u ovoj operaciji od posebnog značaja za ceo region.

Mile Jandrić, načelnik Uprave granične policije, istakao je da su pripadnici UGP-a spremno dočekali kolege iz Fronteksa i naglasio da će svi zadaci koji su pred njima biti profesionalno i korektno odrađeni.

tekst, foto, video MUP Srbije

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker