Kultura

Male biblioteke u velikom dijalogu za promene – pirotski bibliotekari na naučnoj konferenciji u Beogradu

„Male biblioteke u velikom dijalogu za promene“ naziv je XVI Međunarodne naučne konferencije Bibliotekarskog društva Srbije, koja je održana u Beogradu 12. i 13. decembra u Narodnoj biblioteci Srbije. Dvodnevna konferencija okupila je stručnjake iz zemlje i inostranstva. Na konferenciji se govorilo o standardima u bibliotekarstvu, o bibliotekarima 21. veka u javnim, akademskim i naučnim bibliotekama, o ulozi bibliotečko-informacione delatnosti u obrazovanju osoba sa poteškoćama u čitanju, kao i o platformama za 21. vek.


Bibliotekari Narodne biblioteke Pirot imali su učešće na konferenciji radom „Deveta umetnosti kao čuvar kulturnog nasleđa Pirota“ u okviru poster sesije. Na ovaj način oni su pokazali kako strip promoviše kulturno blago Pirota kao što su tvrđava Kale, tain, ćilim, Spomenik oslobodiocima Pirota, skulptura “Žena i muzika” i dr. Narodna biblioteka Pirot je od 2009. do 2016. godine organizovala festival stripa pod sloganom ,,Pirot – grad stripa“. Gosti festivala bili su eminentni strip crtači: Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Milorad Vicanović Maza, Željko Pahek, Branislav Bane Kerac, Igor Krstić i mnogi drugi. Festival stripa je promovisao kulturno nasleđe Pirota.


Drugog dana konferencije obeležen je i Dan bibliotekara Srbije (14. decembar) svečanom skupštinom na kojoj su uručene nagrade Društva. Konferencija je završena posetom izložbi Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de