Lokalna samouprava

Lokalni plan zapošljavanja u skupštinskoj proceduri – predviđeno angažovanje 370 nezaposlenih lica

Danas je održana sednica Lokalnog saveta za zapošljavanje grada Pirota na kojoj se razgovaralo o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja koji će se sutra razmatrati na sednici Gradskog veća. Predlog plana bio je na javnoj raspravi do 19. aprila. Posle toga i izveštaja radne grupe za izradu Plana, na današnjoj sednici Savet je doneo mišljenje koje je upućeno Gradskom veću i Skupštini grada o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period od 2021. do 2023. godine. Predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje, Nenad Petrović, kaže da je na taj način ispoštovana celokupna zakonska procedura. gradska izborna komisija grad pirot

“Ispoštovali smo celokupnu zakonsku proceduru u vezi sa izradom, smernicama i preporukama resornog ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje. Akcioni plan je usklađen sa Nacionalnim planom i strategijom, tako da očekujem da na Gradskom veću i sednici Skupštine grada bude usvojen. Posle toga, već početkom sledeće nedelje, potpisaćemo sporazum sa Nacionalnom službom za zapošljavanje o tehničkoj podršci za dva programa. To su programi stručne prakse i javnih radova. Time će se steći uslovi za objavljivanje javnih poziva, najverovatnije 8. maja. Program javnih radova će se finansirati sa 5 miliona dinara i biće angažovano 45 lica. Kroz program stručne prakse, za koji je izdvojeno 8 miliona dinara, angažovaćemo 29 volontera pripravnika – 20 sa visokom stručnom spremom, 5 sa višom i 4 sa srednjom” – rekao je Petrović.

Petrović dodaje da će odmah nakon usvajanja Lokalnog akcionog plana biti predat zahtev za sufinansiranje programa samozapošljavanja.

“S obzirom da je predviđeno da se zahtevi za sufinansiranje predaju do 30. aprila, odnosno 5. maja zbog praznika, imaćemo sve ispunjena uslove da to učinimo. Ja sam siguran da smo mi jedna od retkih lokalnih samouprava koja je uspela da ispoštuje svu zakonsku proceduru vezanu za Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Sproveli smo sve skupštinske odluke i pristupili realizaciji Plana pre početka maja. Za program samozapošljavanja izdvojili smo 5 miliona dinara. Predaćemo zahtev za udruživanje sredstava i nadam se da će država odobriti 4 miliona i 750 hiljada dinara. To je dovoljno da imamo 39 subvencija za samozapošljavanje u ovoj godini. Tokom juna objavićemo javni poziv. Četvrta mera su javne obuke za deficitarna zanimanja. Ovu meru realizujemo za ZIP centrom za mlade. Takođe, posle potpisivanja sporazuma, u junu ćemo objaviti pozive za poslodavce i nezaposlene da se uključe u program obuka”- kaže Petrović.

S obzirom da je reč o trogodišnjem programu zapošljavanja, za 2021. godinu planiran je budžet od strane grada u iznosu od 19 miliona, plus 4 miliona 750 hiljada dinara republičkih para. Za naredne dve godine grad će izdvojiti po 19,5 miliona, a država će učestvovati sa po 4,9 miliona dinara. Za sve tri godine u planu je angažovanje 370 lica po svim merama i programu obuka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker