Lokalna samouprava

Kuća “Bela mačka” postaće Muzej ćilimarstva, jedini u Evropi

Kuća “Bela mačka”, koji je pod zaštitom države, biće potpuno rekonstruisan i postaće verovatno jedini muzej ćilimarstva u Evropi. Više od 300 ćilima, koji su trenutno u depoima pirotskog Muzeja Ponišavlja, biće prebačeni u ovaj objekat, za koga su stručnjaci nadležnog niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture već uradili elaborat o zaštiti na 120 strana, ceo objekat je snimljen a sve umetnine su blagovremeno dislocirane iz objekta koji se inače urušava i na čijem mestu će u partnerstvu sa pomenutim Zavodom biti napravljen novi objekat koji će biti identičan starome.

Ranđelović: Objekat će biti obezbeđen

S obzirom da se ovaj objekat urušava, a jedan deo kuće se urušio ovih dana, Komunalna inspekcija je na terenu, šut je uklonjen i objekat će biti ograđen fizičkom barijerom kako bi prolaznici bili bezbedni. Napominjem da je u planu, a shodno uputstvima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, da se objekat sruši kako bi bila urađena rekonstrukcija. Pre toga naravno, sa Zavodom, čiji su stručnjaci već uradili Elaborat o zaštiti objekta i praktično zaštitili objekat u izvornom stanju, konkurisaćemo za sredstva kod Pretpristupnih fondova EU kako bi se obezbedio novac za rekonstrukciju čitavog kompleksa-kazao je Ranđelović.

arhivska fotografija

-Elaborat faktičkog stanja su na vreme uradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Reč je o dokumentu na 120 strana i to je polazna osnova za zaštitu objekta jer je objekat kompletno snimljen, popisane su umetnine i one su po nalogu Zavoda deponovane iz objekta s obzirom da je on sklon urušavanju. Početkom godine krenuli smo u izradu nacrta projektnog zadatka za rekonstrukciju i Zelene pijace i Kuće “Bela mačka”. Ovaj posao partnerski radimo sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Do sada bi imali idejno rešenje i za Belu mačku i Zelenu pijacu, ali zbog vanrednog stanja kasni se sa tim.U narednih nedelju dana potpisaćemo ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Zelene pijace i Belu mačku, uradiće se i projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta. Objekat mora da se ruši, a po rekonstrukciji će izgledati onako kako je izvorno izgledao a na osnovu nacrta i Elaborata koji su uredili stručnjaci Zavoda .Prevashodna namena objekta, kada bude izrađen, biće Muzej ćilimarstva i u njemu će biti izloženo preko 300 starih pirotskih ćilimova koji se trenutno nalaze u Muzeju Ponišavlja-kazao je Ranđelović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker