Gradska hronika

Kostić:11 stranih kompanija umesto u Srbiju investiralo u Makedoniju

Direktor Grupacije slobodnih zona Srbije i Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić kazao je Pirotskim vestima da je čak 11 stranih kompanija, koje su planirale da investiraju u izgradnju novih postrojenja u Srbiji, odlučilo ipak za Makedoniju koja daje veće povlastice investitorima u odnosu na našu zemlju.

dr Dragan Kostic

Uprkos činjenici da Srbija ima 14 slobodnih zona, investitori se odlučuju u poslednje vreme više za Makedoniju zbog činjenice da su u ovoj zemlji investitori oslobođeni svih poreza.

-Osim poreza, u Makedoniji su investitori oslobođeni i carine na uvoz sirovina, a pored toga država investitorima obezbeđuje infrastrukturno opremljeno zemljište i subvenije. Jednostavno, Makedonija je svojim slobodnim zonama omogućila uslove kakvi postoje u najboljim slobodnim zonama u svetu tako da naše slobodne zone jednostavni nisu konkurentne u odnosu na njihove. U našim zonama investitori plaćaju 15 odsto poreza na dobit. Mi smo za u više navrata preko Grupacije slobodnih zona zahtevali ukidanje tog poreza, ali nam taj zahtev nije uslišen. Primera radi, tekstilna kompanija iz Austrije “Teksport” svoju novu fabriku protivpožarnog tekstila odlučila je da izgradu u Makedoniji, gde će zaposliti 500 radnika-zaključuje direktor Kostić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker