Gradska hronika

Korona uzima veliki “danak” ugostiteljstvu

Dugo je Pirot sa svojim prirodnim lepotama i izuzetnom gastronomskom ponudom bio nepoznat široj javnosti. Zahvaljujući pojačanoj i permanentnoj marketinškoj aktivnosti Turističke organizacije Pirot naš grad se vrlo brzo našao na mapi najpoželjnijih mesta koje bi ljudi posetili, obišli okolinu, potražili predah i zabavu u nekom od restorana i kafana uz pirotske specijalitete. Međutim, epidemija izazvana korona virusom u velikoj meri negativno se odrazilia na ekonomski razvoj u oblasti turizma i ugostitetljstva. Ugostiteljski objekti su često prazni, imaju skraćeno radno vreme, mnoga uobičajena, svakodnevna druženja su smanjena, a, pogotovo, masovnije proslave su sasvim izostale. To se i te kako negativno odrazilo na rad ugostitelja koji u ovakvoj situaciji najviše brinu da sačuvaju svoju delatnost i restoran, a o zaradama se i ne može govoriti.

Vlasnik Restorana “Boem”, Dalibor Tošić, kaže da je sitaucija sve teža i teža. Prvi talas epidemije je nekako amortizovan, ali sada je stanje sasvim zabrinjavajuće.

“U prvom talasu, kada smo bili potpuno zatvoreni, imali smo neki kapital i zalihu pa smo izdržali. Uspeli smo da ne otpuštamo radnike u početku i očuvamo osnovni kapital. Sada je, medjutim, drugačije. Pre mesec dana smo morali da smanjimo broj radnika. Čekali smo, doduše, da mere Vlade budu zvanično saopštene, ali morali smo da napravimo rez. Na sreću sporazumno smo to uradili sa radnicima jer su oni imali drugu, isplativiju za njih, mogućnost. Veoma je teško, zamro je društveni život. Mi radimo do 20 časova, ali čak i da nam produže radno vreme neće nam mnogo značiti,  jer posla nema. Možda će biti bolje kada prođe period vakcinacije. Još uvek nemamo precizan presek stanja o gubicima koje trpimo, gubitak je evidentan. Ali, pitanje gubitka se ne postavlja u ovom trenutku, postavlja se pitanje opstanka, da zadržimo poslovanje, isplatimo sve poreze i da ne napravimo finansijske dubioze iz kojih ne možemo izaći”- kaže Tošić.

Slična je situacije i u Restoranu “Kod Piroćanca”, vlasnika Novice Savića. Gostiju je sve manje i teško je vratiti investicije, kaže Savić.

“Cela prošla godina je bila, sami znate, teška. Meni je bio prioritet da sačuvamo delatnost, restoran i osoblje. Posla nije bilo u većem delu godine. Malo smo nešto radili tokom leta, u drugoj polovini jula i avgusta, jer je veliki broj turista iz unutrašnjosti posetio Pirot. Poznata je naša gastronomija i tada smo malo živnuli. Slabo je bilo u septembru i oktobru, a novembar i decembar katastrofa. Mi važimo za restoran poslovnih ljudi, ali je sve manje takvih gostiju. Ne znam koliki je gubitak u poslu, nisam otpuštao radnike, primaju plate sa pripadajućim doprinosima, ali je veoma teško. Opet ću reći – najvažnije je da sačuvamo restoran, da ne stavimo katanac na vrata”-izjavio je Savić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker