Gradska hronika

Jerma – raj za mlade avanturiste

Reka Jerma ove godine, tačnije ovog leta,  biće stecište velikog broja mladih avanturista iz Srbije zahvaljujući Avanturističkoj mreži koja će  uz podršku nadležnih insitucija realizovati i veliki projekat “Jerma za avanturiste”, koji za cilj ima animiranje mladih ljudi da provode vreme u prirodi i bave se zdravim načinom života. Takođe, aktivisti ovog udruženja će napraviti neophodnu infrastrukturu za outdoor aktivnosti i kao završnicu organizovati prvi medjunarodni Outdoor festival u periodu od 16-20. avgusta 2017. Tokom tih dana posetioci će u kanjonu reke Jerme moći da probaju penjanje, planinarenje i obilazak vidikovaca iznad kanjona, posete pećine ili značajne kulturne spomenike.

Omladinski volonterski projekat “Jerma za mlade avanturiste” sprovodi “Avanturistička mreža Pirot” uz podršku Resurs Centra “Proaktiv – Niš” u okviru programa “Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta”. Ovaj projekat deo je većeg projekta „Jerma za avanturiste“ kojim će se ovaj prostor urediti za avanturističke i outdoor aktivnosti. Misija grupe avanturista jeste pokrenuti povratak prirodi kroz avanturizam i outdoor aktivnosti, pokrenuti mlade da se aktiviraju i stvore sebi bolje i kvalitetnije uslove za život i provođenje slobodnog vremena.

Ciljevi projekta jesu istraživanje reke Jerme, promocija njenih prirodnih i kulturnih vrednosti; umrežavanje mladih i zajedničko kreiranje i obeležavanje staza za pešačenje u selu Sukovo i Vlasi, promocija outdoor sportova, omladinskog, eko i avanturizma. U okviru projekta zainteresovanim volonterima koji se budu priključili projektu, pored terenskog istraživanja u drugoj polovini aprila, biće održane i radionice planinarenja, planinskog trčanja, penjanja, eko radionice i hodanje na balansirajućoj traci – slackline. Volonterima je obezbeđen smeštaj u seoskom domaćinstvu, hrana, prevoz iz Pirota i dobra zabava i avantura.

Projekat je prevashodno namenjen mladima, ali nam se u njegovoj realizaciji mogu priključiti svi zainteresovani bez obzira na godine. Svi kreativni predlozi i podrška su dobrodošli.

              Do sada su prezentacije projekta održane u srednjim školama u Pirotu i veliki je borj mladih koji su zainteresovani za učešće na projektu i u daljim aktivnostima udruženja. Prijave za učešće na projektu otvorene su do 01. aprila, nakon čega će 10 izabranih volontera biti obavešteno o daljim aktivnostima. Potrebno je da na mail [email protected] pošaljete vaše ime i prezime, datum rođenja, mesto boravka, kratko predstavljanje, motiv za učešće na projektu i dosadašnje iskustvo na sličnim projektima.

                  Projekat promoviše „značaj promene“ kao vrlo bitnu stvar koju volonteri na ovom projektu treba da shvate i da nauče da svojim ličnim angažovanjem možemo promeniti i poboljšati svet oko sebe.

                                    Pored promocije kanjona reke Jerme, udruženje i grupa avanturista posvećena je i promociji Stare planine, te se u narednom periodu mogu očekivati promotivne ture i istraživanja neotkrivenih lokaliteta. Svi koji postanu članovi udruženja, mogu se priključiti ovim avanturama.

Facebook page: https://www.facebook.com/neat.serbia/  E-mail: [email protected]

 

Autor fotografija Igor Đorđević

Slične vesti

3 Comments

  1. Sto neko ne prodje Jermom kroz nekadasnju dolinu mira da vidi sta su tamo napravili kradjom peska i sljunka da vidi tamo kakvo je stanje. Da se ti isti malo zabrinu za taj deo toka reke Jerme

  2. Авантуристи, понесите своје ђубре са собом-немојте да загађујете природу. Покажите да су вас родитељи научили нечему.
    Мештани села Власи и сама природа ће вам бити захвални на томе.

    Поздрав

    Небојша

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker