Lokalna samouprava

Jenjava afrička kuga svinja, uskoro prestanak zabrane klanja, prometa i čuvanja

Prema najnovijim podacima sa terena situacija na pirotskom području, koje je zahvaćeno afričkom kugom svinja, je stabilna. Poslednjih nedelja ekipe Veterinarske klinike Pirot nisu zabeležile ni jedan slučaj novoobolele životinje, niti je bilo osnova da se posumnja u bolest prilikom obilaska terena. Prema rečima direktora pirotske Klinike, Dejana Živića, ovo je dobar signal da se uskoro može očekivati donošenje odluke o prestanku zabrane čuvanja svinja u pojedinim selima, klanja i prometa.

“Prošlog meseca smo obišli sva naseljena mesta i gazdinstva gde se čuvaju svinje. Ukupno smo kontrolisali 611 gazdinstava i nismo naišli ni na jedan slučaj gde bi se posumnjalo na afričku kugu svinja. Ovo je svakako dobro i u bližoj budućnosti se može očekivati odobrenje prometa svinja, a nadam se da će i u selima na kružnom putu biti odobreno čuvanje svinja, ako se ne pogorša situacija. Očekujemo da se ukine rešenje koje je doneto pre dva meseca i da se dozvoli i klanje svinja i prasadi u klanici. Mi ćemo i u narednom periodu obilaziti teren, jedanput mesečno, kontrolisati i pratiti zdravstveno stanje domaćih svinja” – izjavio je Dejan Živić.

Živić je dodao da ohrabruje informacija da, prema podacima Lovačkog udruženja, nema novih uginulih jedinki divljih svinja na pirotskom području, kao glavnog izvora zaraze. Živić ističe da treba redovno dezinfikovati objekte za čuvanje svinja, prostor oko njih i što manjem broju ljudi dozvoliti ulazak u objekte. Važno je koristiti posebnu obuću i odeću prilikom poslova u objektima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker