Lokalna samouprava

Izložba “Kada je svet stao, one nisu” otvorena u Pirotu

U organizaciji Komisije za rodnu ravnopravnost grada Pirota i samog grada večeras je u Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena multimedijalna izložba pod nazivom “Kada je svet stao, one nisu”. Izložbu je pripremila Agencija Ujedinjenih nacija za ravnopravnost i osnaživanje žena u saradnji sa Delegacijom Evropske unije, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Srbije i Francuskom ambasadom u Srbiji. Predsednica Skupštine grada i Komisije za rodnu ravnopravnost, dr Milena Dimitrijević, koja je i otvorila izložbu, kaže da se izložba sastoji od umetničkih foto i audio priča deset žena iz različitih sfera i njihovih iskustava u vreme kada je počela pandemija covid- 19, kada smo se suočavali sa mnogobrojnim izazovima.

Jedna od učesnica izložbe je i naša sugrađanka, Silvija Nešić, volonterka i aktivistkinja Udruženja građana “Ternipe” i to je bio još jedan od razloga da ova izložba stigne u Pirot rekla je dr Dimitrijević.

“Cilj ove izložbe je da se ukaže na ulogu žena u stvaranju humanijeg, pravednijeg i prosperitetnijeg društva. Izložbu su pripremili naš poznati umetnički fotograf, Igor Mandić, a priče je osmislila i snimila naša poznata novinarka, Sandra Mandić” – dodala je dr Dimitrijević.

“Iza žena obuhvaćenih izložbom stoji veliki broj nepoznatih žena, čitava vojska žena koja je ustala da nešto uradi, promeni i olakša život drugima u teškim trenucima, u vreme pandemije i zatvaranja. Devojke iz mog udruženja i ja pružale smo pomoć u romskoj zajednici, ali smo bile i volonterke Kriznog štaba za vanredne situacije grada Pirota. Tada smo shvatile koliki je to Roma u Pirotu koji mnogo toga nemaju, tada smo i videle da je broj romske zajednice mnogo veći od onoga što smo mi mislile. Aktivno smo se uključivale u brojne humanitarne akcije pomoći romskom stanovništvu”- rekla je pored ostalog Nešićeva.

foto Aleksa Cakić

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker