Lokalna samouprava

INVESTICIJA OD 16.2 MILIONA EVRA-Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu

Danas je istorijski dan za Pirot, ocenio je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić nakon ceremonije potpisivanja ugovora za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrednog 16.2 miliona evra. Ceremoniji su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, kao i Rojdiger Hartman, direktor Kancelarije KFW razvojne banke u Beogradu.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasich kazao je da je ovo veliki dan za Pirot, jer će naš grad po završetku ove investicije ispunjavati sve ekološke standarde, poput gradova EU.
-Mi ćemo posle realizacije ovog projekta biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde koje ispunjava grad ove veličine u EU. Mi smo grad koji smo u proteklom periodu mnogo uložili u projekte koji se tiču ekologije, izgradili smo modernu sanitarnu deponiju, uložili oko 5 miliona evra, od čega je 3.5 obezbedila EU, uvodimo sistem primarne separacije, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine smo izgradili postrojenje za sekundarnu separaciju a nadam se da ćemo vrlo brzo potpisati sličan ovakav ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vredan 7.5 miliona eura za novo telo deponije, izgradnju kompostane i za biogas. Konkretno, ovaj projekat vezan za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vredan je blizu 16 miliona eura. Pored postrojenja izgradiće se i linija za mulj i solarno sušenje mulja, modernizovaće se deo sistema vodovodne i kanalizacione mreže i kada je o ekologiji reč, bićemo grad koji poštuje evropske standarde-poručio je Vasić.
.
Vasić je dodao i da Pirot, kada je o vodosnabdevanju reč, jedan od gradova sa najboljim vodosnabdevanjem.
-Što se ticce grada, 100 posto teritorije grada je pokriveno urednim vodosnabevanjem, negde oko šest miliona eura je uloženo u proteklih desetak godina u modernizaciju vodovodne mreže. Kada je kanalizacija u pitanju, negde oko 98 procenata pokrivenosti gradske teritorije, 35 kilometara nove kanalizacione mreže je sagradjeno, uključena su mnoga sela a izgradjena su i dva mala postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda-kazao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de