IntervjuKultura

“Ikone” modernog doba na platnima Jovane Kolić – spojila pop-art i ikonopis

Pirotska akademska umetnica Jovana Kolić zahvaljujući svojoj seriji slika na kojoj je najpoznatije svetske rok muzičare poput Džimija Hendriksa, Dejvida Bouvija, Džoa Kokera, ali i Alfreda Hičkoka, Džima Džarmuša i druge velikane svetske umetnosti naslikala poput ikona, spojila je naizgled nespojivo – pop-art i ikonopis. Do sada je njene “ikone” video veliki broj ljubitelja umetnosti u Beogradu, Belgiji, a tokom ove godine njene slike biće deo izložbe u Ulanbatoru i Festivalu “Mother Earth art festival”, takođe u Mongoliji. Jovana kaže da je izradu ikona zavolela još u Srednjoj umetničkoj školi, a uticaj vizantijske umetnosti i danas je vidljiv na njenim platnima. 

Džimi Hendrix
Kako je u razgovoru za Pirotske vesti kazala pirotska umetnica, prvu “ikonu” je uradila na insistiranje brata. Bila je to “ikona” legendarnog gitariste, po mnogima najboljeg gitariste svih vremena – Džimija Hendriksa.
Alfred Hičkok
-Radila sam je, moram proznati po malo u strahu, pre svega da nekoga ne uvredim, pošto mi naravno namera nikada nije bila da od rokera pravim svece, već sam vremenom i pažljivim odabirom, naslikala šezdesetak zasluženo nazvanih “ikona” (uglavnom) modernog doba. Medju njima su Tesla, Ajnštajn, Pikaso, Hičkok, Edgar Alan Po, dakle ne samo muzičke zvezde-kaže Jovana za Pirotske vesti i dodaje da je ikone radila jajčanom temperom na dasci.
Dejvid Bouvi
-“Ikone” koje sam slikala bile su ličnosti iz sveta umetnosti, nauke, muzike, filma, mode, i kao kod ikonopisa, radjene su jajčanom temperom na dasci. Najpre sam potpuno pratila kanone i tehniku  podslikavanja i slikanja, ali sam kasnije promenila kolorit, donekle pročistila potez i spojila nespojivo – pop art i ikonopis. Izradu ikona sam zavolela jos u umetničkoj školi, a uticaj vizantiijske umetnosti je često vidljiv na mojim slikama. Ovo je bio dobar način da spojim dve stvari koje volim- portret i ikonopis-zaključuje ova umetnica.
Jovana Kolić
 Jovana je rođena u Pirotu, Srednju umetničku školu završila je u Nišu 1998. godine, a Akademiju umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikarstvo 2003. godine. Imala je desetak samostalnih izložbi, a učestvovala je i na velikom broju grupnih izložbi i likovnim kolonijama u zemlji i svetu. Izlagala je i u Kejptaunu, u Južnoafričkoj republici, na Floridi u USA, Belgiji, Makedoniji, Crnoj Gori i  Bosni i Hercegovini.

Dela Jovane Kolić možete videti i detaljnije na njenom sajtu, klikom na sledeći LINK.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker