Kultura

Grand prix festivala Zlatna buklija filmu Video produkcije “Astra” iz Pirota – “Priča o višnji”

Grand Prix festivala Zlatna buklija u Velikoj Plani, večeras je na prigodnoj svečanosti uručena Emiliji Lilić, autoru filma i Milanu Petroviću, zaduženom za izuzetne kadrove u filmu. Nagradu je na ovogodišnjem izdanju festivala dobio još jedan naš sugrađanin – producent Miloje Nešić za film “Sto godina tišine”.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade za film “Priča o višnji”, koji je nedavno imao premijeru i u Jevrejskom kulturnom centru “Oneg Šabat”, uz prisustvo ambasadora Izraela i drugih visokih zvanica, autor filma se ovim delom odužuje svojim sugrađanima koji su pokazali čovekoljublje i hrabrost spasavajući od bugarskih okupatora Jevreje zatočene u logorima smrti. Nagrada Grand prix “Zlatna buklija” dodeljena je za čist ilako čitljiv prikaz uzbudljive ratne priče. 

-Film “Priča o višnji” nastavlja da živi i traje. Sada savim nezavisno od cele naše ekipe koja potpisuje ovaj dokumentarni film. U Velikoj Plani ukazana nam je izuzetna čast zbog čega posebno zahvaljujem organizatorima koji sa puno iskrene ljubavi već 17 godina organizuju ovaj dogadjaj. A kako je žiri ovog festivala dokumentarnog filma na kome je učestvovalo više od 300 filmova osetio, ovo jeste iskrena I topla ljudska priča o hrabrosti, dobroti i praštanju. Dr Tuvi Jusefović, glavni lik- nastavlja da živi i prenosi svoju dirljivu ispovest, veličajući svoje hrabre Piroćance zbog požrtvovanosti i čovečnosti u 2. svetskom ratu i još dugo, dugo će odjekivati njegove reči: “ I ja ne mrzim nikoga!”  Naš film možda čeka i premijera u Izraelu, videćemo, kaže Emilija Lilić, koja je reditelj i scenarista filma, ali koja za sebe kaže da je u stvari samo neko ko zna da prepozna i ispriča priču.

 

Zasluženi aplauz od publike Dokumentarnog festivala “Zlatna buklija” u Velikoj Plani dobio je i mladi Aleksa Nešić, jedan od protagonista nagrađenih ostvarenja, dok je Mihajlo Nešić, takođe mladi protagonista filma “Sto godina tišine” osvojio publiku pitanjem “Tata, da li ću i ja morati da branim Srbiju?”.

Emilija Lilić, Milan Petrović(levo), Miloje Nešić.

Nagradu je dobio i producent Miloje Nešić, za film “Sto godina tišine”. Reč je o svojevrsnom putovanju kroz prošlost, u vreme ratova s početka XX veka, od Balkanskih ratova pa do legendarnih borbi na Ceru, Drini, Kolubari. Nešić je dobio ZLATNU BUKLIJU za originalno dramatizovanje drevne priče, odnosno svedočenja o herojskim i stradalničkim vremenima na tlu Srbije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker