Lokalna samouprava

Gradska toplana se priprema za uvođenje novih energenata – komprimovanog naftnog gasa i biomase

Rukovodstvo Gradske toplane Pirot uveliko radi na uvođenju novih goriva u Energani Senjak čime će se obezbediti umanjenje troškova nabavke goriva, ali i troškova održavanja sistema. Kako je Pirotskim vestima danas kazao direktor Gradske toplane Bratislav Ćirić, reč je o uvođenju komprimovanog naftnog gasa kao goriva za Energanu Senjak. Ovo gorivo je i sa ekološke strane neuporedivo prihvatljivije, uz značajne uštede sa finansijske strane u odnosu na postojeće gorivo – mazut. 

-Kotlovi u Energani Senjak koji su novi a nabavljeni su u okviru KFW programa imaju već pripremu za komprimovani naftni gas tako da bez velikih investicija mi možemo da pređemo na novi energent. Mi smo uvođenje novog energenta obuhvatili novim planom i programom poslovanja i kada on, nadamo se, bude usvojen krajem godine, krenućemo užurbano da realizujemo planirane aktivnosti. Osim toga, paralelno radimo i na uvođenju biomase, imamo i podršku Gradske uprave. Do kraja godine očekujemo i nekoliko sastanaka, imamo pozitivne informacije i iz KFW programa da smo u užem izboru da se uvođenje biomase finansira iz ovog programa. Razgovaramo i sa Kancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije a u opticaju su i modeli javno-privatnog partnerstva. Ono što je izvesno je da ćemo već početkom godine aktivno početi da radimo na postepenom uvođenju komprimovanog naftnog gasa kao osnovnog energenta a sve sa ciljem da se već naredne grejne sezone ceo grad greje iz Energane Senjak koja će raditi na komprimovani naftni gas-kaže Ćirić.

Brojni benefiti uvođenja novog energenta

-Na osnovu iskustva korisnika ovog goriva mi ćemo ostvariti nekih petnaestak posto ušteda samo na potrošnji energenta, a tu je i ekološki benefit, mnogo čistije gorivo, manji su i troškovi održavanja kotlova jer je komprimovani naftni gas znatno čistiji energent od mazuta-kaže Ćirić za Pirotske vesti.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker