Zdravlje

Gradovi u bojama SMA Srbije – Podrška obolelima od spinalne mišićne atrofije

Svake godine u Srbiji nekoliko dece oboli od SMA (spinalne mišićne atrofije). Avgust mesec je mesec obolelih od ove bolesti.  Na poziv udruženja SMA Srbija, ove godine biće osvetljeni simboli najvećih gradova širom Srbije od 6. do 8. avgusta u različitim terminima u bojama SMA Srbije.

DokTok, kao platforma za online konsultacije sa lekarima raznih specijalnosti, daje svoj doprinos i pruža podršku u podizanju svesti o ovoj bolesti. Spinalna mišićna atrofija (SMA) je retka nasledna, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

“Rana dijagnostika deteta obolelog od SMA je pitanje života ili smrti, posebno onih sa najtežim oblikom ove bolesti. Zahvaljujući revolucionarnom razvoju medicine, obolelo dete kojem je terapija uvedena pre razvoja simptoma bolesti je dete za koje ni lekar ni laik ne bi mogli da pretpostave da boluje od ove bolesti. Dakle, bolest koja je donedavno za decu bila fatalna, sada se može uspešno lečiti.” – ističe dr Karin Vasić, pedijatar i DokTok lekar koji je napisala tekst o ovoj temi.  Više informacija o ovoj i sličnim  temama  na Doktok platformi.  www.doktok.rs.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker