Ostale vesti

Grad pomaže decu bez roditeljskog staranja

Grad Pirot već deset godina zaredom, uoči Uskrsa, mališanima bez roditeljskog staranja koji žive u hraniteljskim porodicama dodeljuje novčanu pomoć kako bi im ulepšala najradosniji hrišćanski praznik Uskrs. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da Grad ove godine za razna davanja namenjena deci, po raznim programima, izdvaja ukupno 60 miliona dinara, a konkretno, na osnovu ovog programa 37 mališana bez roditeljskog staranja dobiće po 15.000 dinara jednokratne novčane pomoći. Današnjoj svečanosti su prisustvovali i pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović, zamenik gradonačelnika Vidojko Panajotović i načelnik Odeljenja za vanprivredu Sava Kostić, kao i direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić s obzirom da je ova ustanova svakodnevno angažovana na radu sa ovom decom i hraniteljskim porodicama. 

Pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović istakla je da se Grad Pirot godinama unazad trudi da svake godine više pažnje posveti mališanima, a posebno deci bez roditeljskog staranja. 

Gradonačelnik Vasić kazao je da je ovo lepa tradicija i dodao da je ovo samo jedna od velikog broja mera koja su usmerene upravo na poboljšanja položaja mladih naraštaja.

-Ove godine smo izdvojili preko osam miliona dinara za Lokalni plan akcije za decu. Imamo roditeljski dodatak za prvo dete, novčanu pomoć za nezaposlene majke, novčanu pomoć za treće dete u porodici do 18. godine, novčanu pomoć za samohrane roditelje, za novorođeno dete čiji roditelji žive na selu, užina i udžbenici za treće dete i decu čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći su besplatni i još mnogo drugih mera. Za sve ove mere grad Pirot izdvaja negde oko 60 miliona dinara direktnih novčanih davanja-kazao je Vasić.

Direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić kazala je da je posebno važno istaći odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom koja prepoznaje potrebe socijalne zaštite, mi evo već desetu godinu uspešno sprovodimo ovu humanu akciju koja je uvek u vreme najvećeg hrišćanskog praznika. 

-Želimo na ovaj način da i vama olakšamo situaciju ali i da praznični duh uđe i u vaša domaćinstva. U vremenu gde je dece sve manje, kod nas je u sistemu socijalne zaštite dece sve više. Ovde imamo 37 od 10.000 dece u Srbiji koja su u sistemu socijalne zaštite odnosno pod starateljstvom-kazala je direktorka Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker