Politika

Godinu dana rada Vlade Srbije

Danas je u prostorijama SNS-a u Pirotu održana konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o godišnjici rada Vlade Srbije, koja je formirana 27. aprila prošle godine. Na konferenciji je bilo reč i o radu loklanom parlamenta, kao i o pokušaju smene direktora Regionalne sanitarne deponije Zorana Stankovića.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Dimitrije Vidanović kazao je tim povodom da su u ovom periodu postignuti značajni rezultati.

-Nova Vlada smanjila je troškove u državnoj administraciji zbog čega budžet Republike Srbije funkcioniše poprilično stabilno. Zaustavljeno je dalje zaduživanje Srbije, odlučno se ušlo u borbu protiv korupcije i kriminala. Znate da je Železara pošla jednim dobrim putem a juče su mediji objavili da je Rudarsko-topioničarski basen Bor počeo da radi onako kako se od njega očekuje, poteklo je prvih 150 tona bakra po novim tehnoloških standardima koji ne zagađuju životnu sredinu. Započete su korenite reforme. Kada je reč o Pirotu, ovde imamo udruživanje snaga iz prošlosti koje su učinile dosta toga da se Srbija nađe u nezavidnoj situaciji i upravo ti ljudi će danas na godišnjicu formiranja Vlade kritikovati ono što Vlada Republike Srbije nije uradila. Voleo bih da čujem šta je to što nije urađeno. Imajući u vidu da je u Pirotu nedavno potpisan koalicioni sporazum između SDS-a i Koalicije za Pirot i još nekih stranaka, očekujemo da ćemo videti i neke gradske čelnike u toj akciji kritike mera i reformske politike Vlade Srbije-kazao je Vidanović.

Šef Odborničke grupe SNS-a Boban Ranđelović kazao je da se u radu lokalnog parlamenta krši poslovnik i statut.

-Bili smo svedoci da, kada smo insistirali da se materijal za skupštinu deli odbornicima na vreme, većina skupština je priznala da to ne radi, ali se njima može. Specifično je i da smo za narednu skupštinu dobili materijal na preko 500 strana. Moje pitanje je zašto se skupština ne održava na mesec dana, a ne na tri, i onda nismo u mogućnosti da sagledamo sve kako valja-kazao je Ranđelović i dodao da je zaključak Opštinskog veća kojim je naloženo Regionalnoj deponiji da 50 posto neraspoređene dobiti iz prethodne godine uplati osnivaču.

-Zakon jasno kaže da je za to potrebna odluka Nadzornog odbora i da ne može da naređuje jedna opština. Očigledno je da sve odluke opštine Pirot vezano za deponiju su protivzakonite i mislim da bi u narednom periodu to trebalo da bude drugačije-zaključio je Ranđelović.

Narodni poslanik Radmilo Kostić kazao je da je zahtev skupštine većine za smenom direktora Deponije Zorana Stankovića političke prirode.

-Kao obrazloženje za to navedeni su povećani troškovi odnosno rashodi, ne sagledavajući adekvatno povećanje prihoda. Zbog toga postavljam pitanje da li je razlog za zahtev za smenom zapravo to što direktor Stanković nije po meri lokalne samouprave-kazao je Kostić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker