IZBORI 2023.

Gasifikacija grada obavljaće se iz nekoliko faza, predstoji izgradnja distributivne mreže

Magistralni gasovod  od Niša do Sofije prolazi pored  Pirota a u ataru sela Poljska Ržana izrađena je  glavna mernoregulaciona stanica od koje bi trebalo da krene izgradnja distributivne mreže na području celog grada odnosno do potrošača. Još uvek nije poznato kada će početi izgradnja distributivne mreže ali su u toku radnje kako bi se  definisalo ko će raditi  distributivnu mrežu, na koji način i u kojim vremenskim rokovima.

Cilj izgradnje distributivne mreže je da gas stigne do domaćinstava odnosno građana, objašnjava Bojan Ivković, gradski energetski menadžer. “Naša želja kao Grada jeste da prilikom izrade te distributivne mreže pored najvećih potrošača poput Tigar Tajersa i ostalih entiteta u industrijskoj zoni kao i Gradske toplane je da ta mreža dođe i direktno do naših domaćinstava” – ističe Ivković.

Izgradnja distributivne mreže i uopšte gasifikacija grada Pirota je veoma značajna jer  industrija dobija jeftiniji emergent koji je ekološki prihvatljivi i sa čijim korišćenjem  proizvodi pirotskih  preduzeća postaju konkurentiji. I Gradska toplana će na ovaj način dobijati prirodni gas po povoljnijoj ceni, objašnjavva Ivković.  “To je komprimovani prirodni gas  ali će biti  jeftiniji jer nije opterećen troškovima transporta i drugim troškovima koji sada postoje. Gasifikacijom grada domaćinstva će dobiti  mogućnost da koriste energent koji je prihvatljivi za domaćinstvo, jeftiniji od dostalih” – rekao je Ivković.

Gasifikacija grada je kompleksan posao koji će se, prema rečima energetskog menadžera verovatno odvijati po fazama.  “ U prvoj fazi će gas dobiti najveći  potrošači a nakon toga, u nekom doglednom roku koji još uvek ne možemo da preciziramo, dobićemo distributivni sistem koji podmiruje trenutne potrebe svih potrošača. A sa druge strane postoji  potencijal za dalje širenje i povezivanje i drugih potrošača. Takvi sistemi uvek imaju potencijala da se razvijaju, da povezuju neke potrošače koji nisu u gradskom jezgru, poput naše gradske bolnice, koji su ogromni potrošači  van gradskog jezgra” – rekao je gradski energetski menadžer.Dim iz dimnjaka individualnih lozista kao glavni izvor zagadjenja

Gasovod bi trebalo da doprinese i čistijem vazduhu  jer je reč o ekološki prihvatljivom energentu. Individualna ložišta su trenutno najveći zagađivači kao i deo industrije koji još uvek koristi ugalj. Zamena takvih energenata prirodnim gasom imaće pozitivan uticaj na životnu sredinu a pre svega na kvalitet vazduha.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker