Gradska hronika

Dugovanja “Tigra” 54 miliona evra

Izvor:Agencija TANJUG

BEOGRAD- Kompanija Tigar iz Pirota, sa 54 miliona evra nagomilanih dugova, u narednih mesec i po dana bi trebalo da realizuje planiranu reorganizaciju i počne da rešava probleme u poslovanju.

Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) usmeren je na rešavanje problema s dugovima, rekao je danas generalni direktor “Tigra”, Nebojša Đenadić.

On je precizirao da se 45 miliona evra odnosi na dugove prema bankama i drugim finansijskim poveriocima, a devet miliona evra prema dobavljačima.

Taj industrijski gigant, sa tradicijom dužom od 70 godina, uprkos finansijskim poteškoćama nijednog trenutka nije obustavio proizvodnju, što svedoči da je reč o jakoj kompaniji sa dobrim tržišnim profilom i kvalitetnim kadrovima, dodao je on.

Kompanija Tigar je pretežni izvoznik i svoju robu plasira na tržište Italije, Engleske, Kanade, skandinavskih zemalja, Rusije, Japana, Koreje, Južnoafričke Republike…

Đenadić je na konferenciji za novinare podsetio da je na čelo te kompanije došao 19. marta 2013. godine, kada se suočio sa teškom situacijom u Tigru, jer zaposlenima nisu bile isplaćene dve plate, zdravstvene knjižice nisu bile overene, a doprinosi za PIO nisu bili uplaćeni u periodu od dve godine, odnosno od kraja 2011.

U martu 2013. obustavljene su proizvodne aktivnosti na nivou korporacije, ali je uz podršku države i zalaganjem novog menadžmenta već u poslednjoj nedelji marta pokrenuta proizvodnja.

Đenadić je naglasio da je kompanija za kratko vreme uspela da povrati većinu kupaca i čak sklopi nove ugovore u naredne tri godine, kao što je onaj sa finskom vojskom.

On je ukazao da je šest meseci od pokretanja tih aktivnosti uvidom i revizijom poslovnih knjiga pripremljen plan poslovne i finansijske konsolidacije kompanije Tigar, koji je i usvojen na skupštini akcionara te kompanije.

Đenadić je rekao da će sprovođenje unapred pripremljenog plana reorganizacije omogućiti refinansiranje skupih kredita u kredite sa nižim kamatnim stopama i dužim rokom otplate, sa grejs periodom, što će doprineti stabilizaciji proizvodnje.

Na pitanje novinara da li će reorganizacija podrazumevati i otpuštanje određenog broja radnika, Đenadić je rekao da će to biti neminovno.

Kako je naveo, kada je došao na čelo kompanije, bilo je zaposleno 1.900 radnika, a struktura zaposlenih nije bila dobra, jer je bilo viška radnika u administraciji nauštrb proizvodnje.

Broj radnika sada je smanjen na 1.660, a cilj je da na kraju bude 1.460 radnika, ukazao je Đenadić.

On je podsetio da u tom poslovnom sistemu, osim matične kuće Tigar AD ima još 15 entiteta, a glavni akcenat je na fabrici koja proizvodi gumenu obuću i još dve fabrike za proizvodnju hemijskih proizvoda i tehničke gume.

Đenadić je na kraju uputio apel poveriocima kompanije da daju šansu Tigru, kako bi mogao da prebrodi ovaj težak period, nastavi kontinuiranuo poslovanje i proizvodnju u punom kapacitetu kako bi se stvorili uslovi za otplatu reporogramiranih dugova.

Agencija TANJUG

fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

14 Comments

  1. ради се о малверзацијама и криминогеним активностима претходног руководства компаније ад тигар обућа

 1. Koja bre crna obuca, to je opancarska zadruga. Hemijski proizvodi i ne postoje a tehnicka guma i ne radi. Sta bre ovaj laze narod? S kim ce da realizuje taj program, svi iole normalni su se razbezali!

 2. Kad je najavljen novi pogon Tigar Autogume sve političke partije su veličale svoje zasluge za otvaranje ovog pogona i samim tim novih radnih mesta. Sada svi ćute. Niko ne želi da da kaze da je kriv za propast A.D. Tigar.Mislim da nijedna politička partija niti ima zasluga za dovodjenje ove velike investicije niti ima odgovornost za katastrofu Tigra A.D. U oba slučaja sve se svodi na menadžment ovih kompanija.

 3. Vi ste sto dajete svoje komentare ste u zabludi u kakvoj sam i ja bio do skora. Imate zastarela shvatanja i ne pratite nove privredne trendove. Pre neki dan organizovan je skup lokalnih privrednika. Privrednicima koji su angazovali preko 60 miliona dinara narodnih para i napravili zatvorenu pijacu, tako zatvorenu da je vise niko nikada nece moci da otvori, urucena su najeminentnija priznanja za privredna dostignuca. Znaci, novi privredni trendovi ne podrzavaju otvaranje nego zatvaranje. Tigrov novo-stari menadzment je odavno u mrtvoj trci da se ostvari u ovim novim trendovima. Zna se ko je do sada ostvario najbolje rezultate.

 4. BEOGRAD, 27. marta 2014. (Beta) – Kompanija Tigar iz Kruševca planira da u narednih mesec i po dana počne primenu unapred pripremljenog plana reorganizacije koji će omogućiti oporavak i profitabilnost firme, izjavio je u četvrtak u Beogradu generalni direktor Tigra Nenad Djenadić.
  Kruševačka kompanija Tigar bavi se proizvodnjom proizvoda od gume i hemijskom industrijom, a najpoznatija je po proizvodnji gumene obuće…

  Komentar; bez komentara.

 5. “Đenadić je na konferenciji za novinare podsetio da je na čelo te kompanije došao 19. marta 2013. godine, kada se suočio sa teškom situacijom u Tigru, jer zaposlenima nisu bile isplaćene dve plate, zdravstvene knjižice nisu bile overene, a doprinosi za PIO nisu bili uplaćeni u periodu od dve godine, odnosno od kraja 2011.”
  I sta je uradjeno za cirka godinu dana?
  nisu uplaceni doprinosi sada vec za tri godine sa dve plate dug je narastao na cetri plate i to ove umanjene dakel cime se to “hvali” Djenadic???

 6. A sta cemo sa SIEPE-Brownfield lokacijama(ugovor o delu),Fondom za razvoj kao URS kombinacijama za pranje para :kude li su tej pare u Pirot zavrsile,klupkoto pocelo da se odmotava. A drugo klupko od Markonija pa do pirotskog makedonca i poruseni kranovi sa nezavrsena gradilista(ciglana,rasadnik,dukat,senjak) i ostalu pljacku–i ono se razmotava.

 7. Godpodin Vasic u narednim lokalnim izborima dobija preko 60% glasova. Samo sa Koalicijom za Pirot koja ima tim eksperata koji pobeduje mozemo sda razmisljamo o boljoj buducnosti. A kome je zbog toga muka, neka pukne.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker