Ostale vesti

Dodeljeni ugovori o finansiranju projekata LPA za decu. Ukupno za sve mere Pirot izdvaja preko 60 miliona dinara godišnje

U velikoj sali Skupštine grada Pirota danas su svečano potpisani i dodeljeni ugovori o finansiranju projekata za realizaciju LPA za decu. Predstavnike udruženja građana pozdravili su gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić i njegova pomoćnica za vanprivredu, Milica Golubović. Ove godine pristigle su 22 prijave za realizaciju projekata, a odobreno je 18. Grad Pirot je za ove namene opredelio iz budžeta 2,5 miliona dinara.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika smatra da su svi odobreni projekti odlično urađeni imajući u obzir i aktuelnu epidemiološku situaciju, tako da očekuje uspešnu realizaciju.

“Ono što je bitno da se naglasi jeste da je strateški dokumet – Lokalni akcioni plan za decu donet još 2005. godine i revidiran je. Grad Pirot je ove godine, za ovu namenu, opredelio dva i po miliona dinara. Nadam se da ćete uspešno realizovati svoje projekte i očekujem da ćemo sarađivati i iduće godine” – rekla je Golubovićeva.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, ukratko se osvrnuo na istorijat Lokalnog plana akcije za decu Pirota. On je podsetio da je Nacionalni plan akcije za decu donet 2003. godine i ubrzo posle toga UNICEF je pokrenuo akciju da se u lokalnim samoupravama izrade lokalni planovi. Pirot je to uradio za period od 2005. do 2010. godine, a vrlo brzo je u budžetu za 2006. godinu formirana budžetska linija iz koje su neke mere finansirane. Krajem 2012. godine pristupilo se izradi novog revidiranog plana za period od 2013. do 2017. godine, a posle toga je urađen još jedan, za period od 2019. do 2024. godine. Na osnovu njega izabrane su mere i aktivnosti za finansiranje, kao što je i ovaj konkurs.

Vasić kaže da grad Pirot kontinuirano sprovodi aktivnosti sa ciljem poboljšanja položaja dece u svim oblastima njihovog života. Ovo je 16. godina kako se potpisuju ugovori o finansiranju projekata sredstvima iz budžeta grada. U priodu od 2006. do 2020. godine ukupan broj podržanih projekata za realizaciju LPA  iznosi 267. Bilo je preko 400 angažovanih nosilaca na projektima, a učestvovalo je na hiljade dece, nastavnog osoblja, vaspitača i drugih stručnjaka.

 

“Osim za ovaj javni konkurs za koji smo izdvojili 2,5 miliona dinara, izdvajamo za vantelesnu oplodnju 2,6 miliona, novčanu pomoć za lečenje dece uzrasta do 18 godina za intervencije koje nisu u sistemu zdravstvene zaštite 1,6 miliona, pomoć deci bez roditeljskog staranja 540 hiljada dinara, jednokratnu novčanu pomoć deci koja polaze u prvi razred osnovne škole, a korisnici su dečjeg dodatka, 1,3 miliona, roditeljski dodatak za prvo dete, novčanu pomoć za nezaposlene majke, treće dete u porodici, samohrane roditelje, novorođeno dete čiji roditelji žive na selu, užinu za treće dete i decu korisnika socijalne pomoći, udžbenike za treće dete, studentske i sportske stipendije, besplatan boravak za decu u vrtiću za treće dete, decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju, decu koja žive na selu, finansiranje prevoza učenika srednjih škola, projekat podrške prvacima i podsticaj najboljim učenicima, i projekat nagrade učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima. Za sve ove mere grad Pirot izdvaja preko 60 miliona dinara godišnje” – izjavio je Vasić.

Gradonačelnik Vasić je zahvalio svima koji učestvuju u realizaciji projekata i uputio apel da se što više dece uključi u ove aktivnosti, kao institucijama koje mogu da pomognu.

Dragana Dragutinović iz Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Nova art scena kaže da je projekat koji će ona sa svojim kolegama realizovati osmišljen kao radionica u dvorištu. Namera je da se artikuliše drugačiji prostor, u prirodnom okruženju sa ciljem, pored ostalog, da se uči kroz igru i zabavu.

Udruženje žena “Lav” realizovaće projekat pod nazivom “Podignimo svest za čistiji svet”. Jelena Marinković, u ime Udruženja, kaže da je namera da se ukaže deci osnovnoškolskog uzrasta koliko je važno da brinu o životnoj sredini i da se bave ovom temom. Biće održano niz radionica, priča o ovoj temi sa što većim brojem dece.

foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker