Gradska hronika

Divlja deponija, možda i opasnog otpada, u blizini izvorišta Kavak

Na potesu starog korita Nišave, uzvodno od separacije nekadašnjeg DP “Niskogradnja”, gde se voda zadržala i postala stanište zaštićenih vrsta ptica i riba, mesecima se odlažu razne vrste otpada. Aleksandar Panić, iz Pokreta “Odbranimo reke Stare planine”, ukazao je na ovaj problem nadležnim instancama, odgovor je dobio jedino iz Uprave grada Pirota, a danas se obratio i medijima. 

“Imamo situaciju da je neko odabrao to mesto, i sa leve i sa desne strane Nišave, za nelegalno deponovanje građevinskog otpada. To je u tolikoj meri uzelo maha da su oba vodna tela starog korita Nišave popunjena i da je živi svet verovatno uništen, ili pred uništenjem, a da ne znamo ko to radi niti znamo sastav tog otpada koji se tu nalazi. Prilikom aktivnosti nekadašnjeg ministra zaštite životne sredine, Gorana Trivana, videli smo da je po Srbiji na stotinama mesta zatrpan otpad veoma opasan i nepoznatog porekla, pa ko nama Piroćancima garantuje da na 500 metara od “Kavaka” nije odloženo tako nešto. To je velika nepoznanica, iako je samo pretpostavka”- kaže Panić.

Panić je istakao da je Pokret uputio zahtev na sedam adresa u Okrugu da se taj problem ispita, da se vidi kako neko sme da na zemljištu koje pripada Vodoprivredi, odnosno građanima, napravi nelegalnu deponiju. Odgovor je stigao jedino iz Uprave grada Pirota, sektora za zaštitu životne sredine, da će taj problem biti saniran, da će deponija biti uklonjena ili zatrpana čime je pokazana dobra volja da se problem reši, kazao je Panić. On je apelovao na inspekcijske organe, pogotovo na Vodoprivrednu inspekciju, da provere i ispitaju stanje, jer se divlja deponija nalazi u blizini glavnog gradskog izvorišta.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker