Gradska hronika

Deo radova na postepenom uklanjanju objekta “Bela mačka” završen

Nedavno je na osnovu adekvatne dokumentacije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša, počelo postepeno uklanjanje objekta “Bela Mačka”. Njegovo urušavanje trajalo je godinama, a 2019. godine Uprava grada Pirota preduzela je konkretne mere na rekonstrukciji, imajući u vidu da je reč o objektu koji je od 1979. godine pod zaštitom kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Elaborat faktičkog stanja kaže, Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota je polazna osnova za izradu projektno tehničke dokumentacije, koja se sada radi, za rekonstrukciju čitavog kompleksa.

Najveći deo poslova na postepenom uklanjanju objekta “Bela mačka” je završen. Veliki deo umetnina i drugih stvari je sačuvan. Budući objekat, kada se završi sa izradom projektne dokumentacije, izgledaće kao što je izgledao u izvornom stanju.

“Budući objekat će se sastojati, kao što se sastojao čitav kompleks “Bela mačka”, od tri stambena objakta – glavnog stambenog, pomoćnog stambenog, radionice i ambara koji će služiti za prihvat gostiju. U međuvremenu uklonili smo objekat koji je bio opasan po prolaznike i susede koji ovde žive. Izvadili smo umetnine koje je Zavod identifikovao i koje je trebalo sačuvati, i sada prilikom uklanjanja objekta ono što se moglo sačuvati sačuvano je, naročito ove hrastove grede koje su stare 150 godina i koje će najverovatnije kasnije da se opet ugrade u sam objekat”- kaže Ranđelović.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker