Pirot - Mali Jerusalim

Danas je PETROVDAN – slava pekara i ribara, praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Petrovdan, u narodu poznat kao slava pekara i ribara. Simbolično, danas se završava i petrovski post koji je trajao tri nedelje i jedan dan.

misterija

Ovim svetiteljima u pirotskom kraju posvećena je i čuvena Pećinska crkva – Crkva Svetog Petra i Pavla, koja je širom hrišćanskog svega čuvena po jedinstvenoj freski na kojoj je Isus prikazan kao mladenac – bez kose.

Inače, apostoli Petar i Pavle bili su prvi propovednici hrišćanstva i najbliži učenici Isusa Hrista.

Sveti apostol Petar činio je mnoga čudesa, posle samo jedne besede u Jerusalimu u veru je obratio tri hiljade ljudi, a po naredbi cara Nerona osuen je na smrt. Sveti Pavle rođen je kao Savle, bio je progonitelj hrišćanstva, a kada mu se jednom prilikom javio Gospod, preobratio se i postao apostol.

Koji su običaji na Petrovdan?

Veče pre Petrovdana po tradiciji pale se buktinje od mlade kore divlje kruške ili breze, na trgovima, raskršćima i mestima gde se narod okuplja. Simbolika ovog običaja vezana je za progon hrišćana, a ujedno, prizivaju se dobro zdravlje i među ukućanima i među stokom. Na Petrovdan se ne ide u polje, ne rade se poljoprivredni radovi.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker